De pe maidan, în faţa televizorului

Ultima actualizare:

„Desenele animate nu mai sunt ce erau altădată”, „Prea multă violenţă la televizor”, „Copilul meu preferă să stea în faţa ecranului, decât să iasă la joacă” – acestea sunt cuvintele pe care mulţi părinţi le rostesc când sunt întrebaţi de obiceiurile şi preferinţele copiilor lor.

„Pe vremea mea, veneam de la şcoală, făceam repede ce teme aveam de făcut şi, apoi, fugeam pe maidan”, povesteşte Alex R., (34 de ani), tatăl lui Andrei (7 ani), despre care se plânge că, imediat cum ajunge acasă, nici nu apucă să se schimbe, că deschide televizorul: „Dacă nu îl atenţionează nimeni, îl uită Dumnezeu cu orele acolo”.

În prezent, copiii ajung să petreacă aproape trei ore, zilnic, în faţa televizorului. Un raport Unicef România aduce în atenţia publicului problema impactului violenţei mediatice asupra copiilor.

Cât de multă violenţă transmit posturile TV?

Dintr-o analiză efectuată pe zece posturi de televiziune din România reiese că, în medie, numărul actelor de violenţă care pot fi urmărite într-o oră de transmisie variază de la 9  la TVR1, la peste 23 la ProTV. 

Pentru canalele de desene animate, aceste valori sunt şi mai mari, spre exemplu, 20 de acte de violenţă pentru postul Minimax, indică raportul Unicef realizat în colaborare cu CNA şi Centrul de Studii Media şi Noi Tehnologii de Comunicare din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Copiii devin indiferenţi la actele de violenţă

"Prea multă televiziune creează imunitate şi indiferenţă faţă de ororile violenţei. Urmărind în exces personajele de televiziune ucigând şi rănind, copiii îşi pierd capacitatea de a discerne între violenţa din viaţa reală şi cea simulată pe ecran", a declarat reprezentantul Unicef în România, Edmond McLoughney.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net