Cum împrieteneşti un câine cu o pisică

Ultima actualizare:

    Numai un câine educat,  de încredere, care ascultă comenzile stăpânului, îşi poate ţine-n frâu instinctul de  ânătoare în prezenţa unei pisici
Numai un câine educat, de încredere, care ascultă comenzile stăpânului, îşi poate ţine-n frâu instinctul de ânătoare în prezenţa unei pisici

Să împrieteneşti un câine cu o pisică pare un demers aproape imposibil, având în vedere că, prin natura lor, cei doi sunt duşmani de moarte. Există, totuşi, câteva tactici prin care chiar şi cel mai violent căţel poate ajunge măcar să tolereze, în apropierea sa, un alt animal.

Dacă vrei să ai în casă doi căţei, sau un câine şi o pisică, un iepuraş sau orice alt animal, cel mai bine ar fi să îi iei de mici împreună. Aşa se vor obişnui unul cu celălalt, se vor juca şi vor fi o familie. Dar nu întotdeauna se întâmplă să se cunoască de mici. Poate ai un căţel plictisit căruia vrei să-i aduci un  prieten. În acest caz, prima întâlnire trebuie să se facă afară, pe teren neutru, cu lesă şi botniţă.

„Lasă-i să se apropie, să se miroasă, să se cunoască. Controlează câinele adult din lesă. Dacă manifestă agresivitate, smuceşte-l uşor, dă-i comenzile «nu», «n-ai voie», iar în momentul în care se calmează şi se retrage, recompensează-l cu bucăţele de carne”, spune instructorul de dresaj canin Mihai Nae. Cei doi căţei trebuie să se întâlnească şi să socializeze afară 2-3 zile, abia după aceea noul venit poate fi adus şi el în casă. „Ţine-i tot în lesă, cu botniţă, până vezi că nu mai e niciun pericol. Apropierea lor trebuie să se facă în mod controlat”, te mai sfătuieşte Mihai Nae. 

Labradorul este un câine prietenos şi blând
Labradorul este un câine prietenos şi blând

Cea mai mare provocare este să aduci o pisică pe teritoriul unui câine adult. Instinctul lui de vânătoare îi va trezi o agresivitate greu de controlat. Dar nu imposibil. Ţine-l în lesă, pune-i botniţă, lasă-i să se apropie încet, ceartă-l pe câine dacă dă semne de violenţă. „Prin dresaj, poţi să faci un câine adult să ignore pisica, dar să devină prieteni buni e mai greu”, vă avertizează instructorul.

Cele mai blânde şi cele mai agresive rase de câini

Instructorul Mihai Nae îţi dă  câteva recomandări de bază  pentru «prima întâlnire»
Instructorul Mihai Nae îţi dă câteva recomandări de bază pentru «prima întâlnire»

Rase blânde: Labradorul, Ciobănescul elveţian, Golden Retrieverul.

Rase agresive: de la cele de talie mică (Yorkshire terrier, Westie), până la Rottweiler, Ciobănesc caucazian sau Boerboel.

Lasă-l să socializeze cu alte animale

Nu e recomandat să ai un câine agresiv cu alte animale. Pentru aceasta, lasă-l să socializeze încă de mic, scoate-l pe stradă, în lesă, ceartă-l când latră un alt animal, distrage-i atenţia prin mici smucituri de lesă şi recompensează-l când se linişteşte. Du-l încă de mic la locurile de joacă pentru câini şi lasă-l să interacţioneze cu semenii lui. Iar orice “ieşire” trebuie urmată de o corecţie minimă.

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net