Constanţa: Cinci oameni au fost împuşcaţi la Cogealac

Ultima actualizare:

Update ora 16.10 Purtătorul de cuvânt al grupului ceh CEZ, firma care ridică parcul eolian de la Cogealac, Cosmina Marin, susține că în jurul orei 10.00, primarul a venit însoțit de 70-80 de persoane la lucrările începute la cea de-a doua parte a proiectului.

"Primarul a venit şi ne-a cerut să părăsim locaţia, pentru că nu există autorizaţie de construire. CEZ a construit totul legal, are autorizaţie de la Consiliul Judeţean Consta şi avizul ANRE", a mai spus Cosmina Marin.

Cristian Câra, reprezentantul Rom Naţional, firmă care asigură paza şi protecţia șantierului, confirmă spusele Cosminei Marin.

"Au venit primarul şi localnicii și ne-au amenințat că ne omoară şi că ne taie gâtul dacă nu prăsim locaţia. De o lună încoace vin frecvent și fac presiuni. Dacă nu venea primarul, trimitea intermediari", spune reprezentantul Rom Național.

Ce spun localnicii

Localnicul Mitică Lenu, unul dintre particicipanții la mitingul de azi-dimineață, spune că a venit doar să dea un set de hârtii de la Inspectoratul de Stat în Construcții și de la președintele Traian Băsescu, din care reiese că tot parcul eolian este ilegal. "Ei atunci au început să tragă în noi", susține . Mitică Lenu.

Victimele sunt Mihai Dore (viceprimarul din Cogealac), Nicolae Dore (fratele viceprimarului), Laurențiu Ruscu (localnic), Daniel Cornea (localnic) și Ilie Coman (localnic).

UPDATE ora 15.45 "Am primit săptămâna trecută o sesizare din partea primarului din Cogealac, cu privire la nelegalitatea autorizaţiei de construcţie emisă de Consiliul Judeţean", a declarat Gigi Chiru, şeful Inspectoratului Teritorial în Construcţii. 

Reprezentantul autorităţilor spune că mâine va merge pe teren, în cele trei comune pe teritoriul cărora se construieşte parcul eolian. „Mâine ajung în Cogealac, Fântânele şi Grădina“, explică Gigi Chiru.

Şeful Inspectoratului Teritorial în Construcţii spune că problema parcului eolian poate fi rezolvată în instanţă. "L-am anunţat deja pe Claudiu Palaz, prefectul Constanţei, asupra posibilităţii de sesizare a instanţei“, a declarat Chiru.

Instanţele judecătoreşti pot stabili dacă autorizaţia emisă de Consiliul Judeţean este legală, în condiţiile în care edilul comunei nu şi-a dat acordul pentru construirea parcului eolian.

Update ora 15.30 Fratele viceprimarului din Cogealac, Mihai Dore, a fost cel mai grav rănit, spun oamenii prezenți la locul unde a izbucnit scandalul.

Update ora 14.55 Sosirea Grupului CEZ în zonă, în 2009, a stârnit o serie de probleme. Primarul susţinea la începutul acestui an că investitorii de la CEZ au amplasat deja şase turbine pe teritoriul comunei Cogealac fără a solicita o autorizaţie în acest sens.

"Gestul a fost unul abuziv şi generează mari probleme. Pe aceeaşi suprafaţă, administraţia locală precedentă acordase autorizaţii de construire pentru alte firme. Acum se suprapun. Noi am solicitat Inspectoratului Teritorial în Construcţii să ne prezinte documentele care au stat la baza autoritării construirii celor şase turbine pe teritoriul comunei Cogealac", a declarat edilul comunei.

Din primele informaţii, neînţelegerea a pornit de la faptul că primarul din Cogealac a reproşat constructorului că a ridicat turbine pe teritoriul comunei, fără autorizaţie din partea autorităţilor locale.

Azi-dimineaţă, însoţit de mai mulţi oameni, primarul din Cogealac, Cati Hristu, a mers la şantierul de lucru pentru a cere socoteală cu privire la lipsa autorizaţiei de construire. S-a iscat o neînţelegere între angajaţii firmei care asigură paza la parcul eolian şi oamenii care îl însoţeau pe primar. pentru a se apăra, angajaţii firmei de pază au folosit armamentul din dotare. patru oameni au fost răniţi uşor cu gloanţe de cauciuc.

Adrian Rapotan, adjunctul şefului IJP Constanţa, a declarat că ancheta este în desfăşurare.

"Este un conflict mai vechi în zonă. Suntem în cercetări şi cei care au încălcat legea vor răspunde. Din primele date pe care le avem se pare că acţiunea primarului din Cogealac nu ar avea acoperire legală. Însă acest lucru nu îl pot declara oficial, la această oră. După ce vom avea toate datele vom reveni cu informaţii", a spus Rapotan.

image
image
image
image
image
image
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net