Cod Roşu! Siretul a depăşit cota de inundaţie la Cosmeşti şi ameninţă digurile

Citeste tot despre: 

În urma evoluţiei hidrometeorologice din bazinul Trotuş s-a format o viitură în cursul acestei nopţi, care, cumulată cu viitura de pe Siret, a dus la un debit de 3000 mc/s în acumularea Călimăneşti.

La ora 7.00, Siretul depăşise cu 6 cm cota de inundaţie la Cosmeşti (306 cm), cota de pericol fiind de 350 cm. Nu s-au semnalat probleme deosebite, dar autorităţile sunt în alertă.

 Pe durata descărcării, râul este permanent monitorizat, iar mijloacele şi forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sunt pregătite să intervină în zonă. A fost înştiinţată populaţia şi au fost verificate spaţiile de adăpostire în eventualitatea în care se va impune evacuarea la Cosmeşti Vale.

Vă reamintim că în anul 2002, localitatea Cosmești și alte 10 localităși din aval a fost măturate de apele Siretului după ce digurile au cedat. Au fost distruse atunci peste 2000 de case, au murit 6 oameni, au fost inundate 20.000 de hectare de teren, iar pagubele totale au depășit 100 de milioane de euro!

Şi debitul Prutului a crescut, dar principala problemă rămâne fenomenul de remuu la vărsarea în Dunăre, unde digul necesită întăriri permanente ca urmare a apariţiei infiltraţiilor.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1