Cluj: VIDEO Luptător anticomunist aruncat ca un câine în mlaştină

Ultima actualizare:

În premieră în România, osemintele unei victime ale Securităţii comuniste au fost scoase la lumină, după 60 de ani, dintr-o mlaştină. Trupul lui Simion Mureşan, împuşcat în 5 octombrie 1949 la marginea satului Sântejude Vale, din comuna Ţaga, din judeţul Cluj, a fost, ieri, deshumat de către echipa Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România (IICCR).

Click aici pentru a urmări VIDEO!

Bărbatul a fost scos dintr-o groapă apoasă, de la marginea unei mlaştini. Poziţia ciudată a scheletului a indicat faptul că Simion Mureşan fusese torturat înainte de a fi împuşcat. Deshumarea a avut loc cu mare dificultate, deoarece groapa a fost plină de apă. Este pentru prima dată, de când facem deshumări, când ne confruntăm cu o astfel de situaţie”, a explicat Gheorghe Petrov, arheolog al institutului.

Bunicul protopopului din Gherla

Rudele lui Simion Mureşan au privit, înmărmurite, cum rămăşiţele pământeşti ale bărbatului sunt scoase dintre pereţii noroioşi de lut, încrestaţi de apă. Unul dintre nepoţi, Aurel Mureşan, protopop ortodox la Gherla, îşi rosteşte, printre buzele subţiri, binecuvântarea de a-şi îngropa bunicul creştineşte, la o sută de metri mai sus, în cimitirul satului. La cererea lui, echipa IICCR a identificat locul în care Simion Mureşan fusese îngropat asemenea unui câine de securişti. Crucea albă i-a fost pusă, ulterior, tot de nepot.A ascuns partizani în pod

Singura vină a lui Simion Mureşan, agricultor în satul său, a fost aceea că a adăpostit în fânul din pod trei partizani, ce făceau parte din Organizaţia anticomunistă “Partizanii Regelui Mihai”, care-şi mai spunea şi “Garda Albă”.  “Au venit în ziua aia şi 30 de securişti aici, pe Vale. Erau informaţi, tata fusese turnat. Au pus-o pe mama să dea fânul din pod jos, şi acolo i-a descoperit pe cei trei. Unu dintre ei, mai tânăr, a reuşit să fugă”, povesteşte Aurel Mureşan.

image
image
image
image
image
image
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net