Click! te învaţă cum să pui bani deoparte

Ultima actualizare:

    Învaţă să faci economii!
Învaţă să faci economii!

Economia la sânge e la fel de eficientă precum o cură drastică de slăbire, care se dovedeşte rapid atât de frustrantă, încât trebuie să te laşi de ea. Aşa că, cel mai bine este să-ţi propui scopuri rezonabile şi să economiseşti încet, dar sigur. Apelează la un cont de economii pentru a pune ceva bănuţi deoparte.

Conturile de economii reprezintă una dintre cele mai bune soluţii dacă o persoană îşi propune să economisească lună de lună pentru o anumită perioadă. Iată care sunt paşii pentru un cont care să-ţi aducă un beneficiu.

Informaţii despre deschiderea contului

* Dobânda este fixă sau variabilă?* Care sunt comisioanele privind deschiderea contului?* Pentru constituirea unui depozit este necesară constituirea unui cont curent?

* Care este soldul minim obligatoriu pentru constituirea unui depozit sau cont de economii?* Există posibilitatea depunerii unor sume adiţionale în depozitul la termen fără întreruperea acestuia?

* Este permis să retrageţi numerar din depozitul dvs. înainte de termenul de maturitate fără a întrerupe depozitul? Studiaţi dacă banca vă oferă această posibilitate pe perioada depozitului şi care vor fi noile condiţii ale depozitului.

* Interesaţi-vă în ce condiţii puteţi întrerupe depozitul înainte de maturitatea acestuia.* Care va fi valoarea dobânzii primite, care vor fi penalităţile şi comisioanele percepute de bancă?

Citeşte şi:De ce colegii tăi câştigă mai mult decât tineŢi-a întârziat salariul? Uite ce trebuie să faci!Notează zilnic pe ce strici banii

Totul despre cardul naţional de sănătate şi posibilitatea de a dona organe

Depozite sau conturi de economii?

* În general, dobânzile la conturile de economii sunt mai scăzute decât dobânzile la depozitele la termen.* Spre deosebire de contul de economii, dacă retrageţi banii dintr-un depozit înainte de scadenţă vi se vor aplica penalităţi, diminuându-vă astfel câştigul potenţial.

* În general, spre deosebire de depozitele la termen, în contul de economii puteţi depune şi retrage bani ori de câte ori doriţi.

Alege moneda: lei sau valută

* În momentul în care luaţi decizia de plasare a economiilor dv. într-un depozit la termen sau cont de economii, trebuie avută în vedere moneda în care doriţi păstrarea economiilor. Factori de care trebuie să ţineţi cont:- rata dobânzilor în lei şi în valutele respective.- rata inflaţiei.- tendinţa de apreciere sau depreciere a leului comparativ cu valuta respectivă.- cursul de schimb valutar la momentul constituirii.

Avantaje

* Perioade de timp determinate şi randament relativ sigur.* Se pot depune şi retrage sume oricând fără penalizări.* Dobânda se calculează la soldul zilnic, dar este variabilă.* Unele bănci oferă şi carduri ataşate conturilor de economii.* Dobânda este bună, chiar de 10%, apropiată de cea pentru depozitul la termen.

Dezavantaje

* Este necesară o sumă minimă.* Trebuie să păstraţi un sold minim intangibil.* Numărul de operaţiuni ce se pot efectua este redus.* Dobânda este variabilă: se poate modifica oricând.* Dobânzile sunt adesea mai mici faţă de depozit.* Se percep comisioane pentru retrageri.

simeon stalpnicul png

3 etape pentru un cont de economii

Specialistul Click!, Alexandra Popa, ne explică azi care sunt cele mai importante criterii pentru alegerea unui cont de economii şi cum poate fi utilizat acesta.

Sunt produse de economisire care oferă posibilitatea de a retrage sau depune numerar în orice moment. Contul de economii este constituit pe o perioadă nedeterminată. Pentru contul de economii băncile oferă în general o dobândă mai avantajoasă decât cea de la contul curent, dar mai mică decât cea a unui depozit la termen.

Conturile de economii nu permit şi efectuarea de tranzacţii. Dacă doriţi să plătiţi utilităţile, mai întâi va trebui să transferaţi banii din contul de economii în contul curent şi apoi să faceţi plata.

Dobânda

Rata dobânzii contului de economii este variabilă. În cazul unei modificări a acesteia de către bancă, noua valoare va fi aplicată în cazul tuturor din ziua respectivă. e Dobânda se plăteşte la sfârşitul fiecărei luni sau la închiderea contului pentru zilele din luna în curs.

Comisioane

În afară de dobândă, în funcţie de nevoile dumneavoastră de a folosi contul, unele bănci percep de asemenea, comisioane de deschidere de cont, comisioane de administrare a contului, comisioane la retragere de numerar sau la transferul banilor către alte conturi.

Impozitul pe dobândă

Este perceput de către statul român şi este dedus din dobânda pe care o plăteşte banca clientului, la sfârşitul fiecărei luni.

Valoarea acestuia este de 16%, calculându-se în funcţie de rata dobânzii de referinţă de pe piaţă la depozite, valabilă în prima zi a lunii respective. Practic, statul român impozitează dobânda aferentă conturilor de economii doar dacă rata dobânzii practicată de bancă este mai mare decât rata dobânzii de referinţă de pe piaţă la depozite.

Rata dobânzii de referinţă este comunicată de către Banca Naţională a României.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net