Ciocolata şi nucile, bune la pregătirea pentru Bac

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Emoţii mari pentru absolvenţii de liceu! În 28 iunie încep probele scrise de Bac, iar circa 180.000 de candidaţi se pregătesc intens. Click! a întrebat nutriţionişti, pshihologi şi profesori cu experienţă care sunt cele mai bune trucuri ca să te pregăteşti cu succes.

„Nici un om nu poate face un efort intelectual, dacă nu îşi corectează stilul de viaţă. Asta înseamnă ca timpul alocat învăţării să alterneze cu odihna, iar mesele să fie hrănitoare, dese şi uşoare", ne-a explicat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, nutriţionist.

Mai exact, somnul de noapte trebuie să fie între orele 22.00 şi 06.00. „Cel mai odihnitor somn este cel între orele 22.00 şi 01.00", a completat specialistul.

Apoi, după fiecare oră de învăţat, este bine să se facă o pauză. „Nu la calculator sau la televizor, ci la plimbare", mai spune prof. Mencinicopschi.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi nutriţionist: “Timpul alocat învăţării trebuie să alterneze cu odihna, iar mesele să fie dese şi uşoare”.

simeon stalpnicul png

Cinci, şase ore de studiu pe zi sunt suficiente. „Să nu îngraşe porcul în Ajun, pentru că nu pot acumula atâtea informaţii deodată. Cea mai mare prostie este «biciuirea creierului», stând şi tocind zi şi noapte", a adăugat specialistul.

În ceea ce priveşte alimentaţia în perioada examenelor, aceasta trebuie să fie uşoară şi să hrănească creierul.

„Dimineaţa, să mănânce ouă fierte moi, pâine integrală, o bucăţică de carne slabă şi o prăjitură de casă. Nu mezeluri! La prânz, carne preparată la grătar şi paste integrale din grâu dur. Nu pane, nu prăjită! Seara, le recomand peşte la grătar, pentru că acesta conţine Omega 3, bun pentru creier", a explicat prof. Mencinicopschi.

Acesta a mai spus că apa cu lămâie este foarte bună pentru hidratare, iar legumele şi fructele proaspete, consumate între mese, sunt ideale.

Recomandată este şi ciocolata neagră, cu minimum 70% cacao, dar şi nucile, care conţin acizi graşi şi ajută creierul.

«Învăţaţi să vă controlaţi emoţiile»

Şi psihologul Daniela Gheorghe are câteva sfaturi pentru tinerii care, peste o săptămână, intră în focurile examenelor.

simeon stalpnicul png

„Trebuie să înveţe să-şi controleze emoţiile, pentru că acestea fie că vrei, fie că nu vrei, tot apar. De aceea, ar fi bine ca înainte de examen să facă nişte exerciţii. Să-şi imagineze cum va fi examenul. Să înţeleagă că într-o astfel de situaţie e timp şi pentru emoţii şi pentru concentrare. Să vorbească cu ei înşişi: «Bine. Acum, am emoţii. E normal să fie aşa, însă peste cinci minute mă voi concentra şi voi putea să fac lucrarea». Optimismul şi încrederea în sine sunt cele mai importante", ne-a declarat Daniela Gheorghe.

5 trucuri ca să iei notă mare

Profesorii cu experienţă vă dau câteva ponturi, bune pentru obţinerea unei note cât mai mari.

simeon stalpnicul png

Ar fi bun un program strict: de somn, de masă, de recapitulări, de relaxare.

Se repetă doar temele mari, nu toate amănuntele studiate.

O metodă excelentă este simularea examenului acasă. Asta înseamnă trezirea la ora 7.00, îmbrăcarea, micul dejun, aşteptarea timp de o oră a subiectelor.

Un membru al familiei extrage un subiect din anii trecuţi, iar candidatul trebuie să îl rezolve în două ore, cu ceasul pe masă.

Apoi, se verifică răspunsul cu baremul şi notarea cât mai puţin subiectivă a lucrării.

Se obţin puncte preţioase la lucrări dacă sunt respectate ortografia şi regulile gramaticale.

Nu rezolvaţi subiectele pe ciornă, scrieţi doar ideile principale. Veţi avea mai mult timp să redactaţi răspunsul, fără grija timpului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
grecia pixabay jpg
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net