Ce să faci să nu-ţi iei ţeapă cu RCA

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Ai fost lovit în trafic sau ţi-ai găsit maşina lovită în parcare? Nu ştii ce să faci ca s-o repari cât mai repede şi să nu scoţi nici un ban din buzunar? Alexandra Popa, specialistul Click!, ne spune azi care sunt paşii de urmat pentru a nu ne lua ţeapă cu RCA.

Deşi în România atât numărul solicitărilor cât şi valoarea plăţilor aferente acestei categorii de despăgubiri sunt încă reduse comparativ cu media europeană, ele se vor adapta în următorii ani la practica internaţională.

Deja asiguratorii consemnează despăgubiri mari pentru vehicule asigurate ce au fost implicate în accidente în afara graniţelor ţării. În astfel de situaţii se aplică legislaţia ţării pe teritoriul căreia s-a produs evenimentul, iar limitele cât şi plăţile realizate efectiv sunt pe măsură.

Repere pentru stabilirea despăgubirilor

O serie de repere servesc la stabilirea despăgubirilor acordate în cazul vătămării corporale sau a decesului. Pentru vătămări se ia în calcul diferenţa dintre veniturile nete ale persoanei vătămate şi indemnizaţia primită din fondurile persoanei juridice sau fizice la care salariatul îşi desfăşoară activitatea, venitul mediu lunar net dacă persoana nu are calitatea de salariat, salariul de bază minim brut pe economie etc.

În cazul decesului se plătesc despăgubiri pentru cheltuielile de înmormântare, cele cu transportul cadavrului şi pentru veniturile nete nerealizate şi alte cheltuieli rezultate în perioada de la data producerii accidentului şi până la data decesului.

 Desigur, în ambele situaţii menţionate, pot fi solicitate despăgubiri pentru daune morale, în conformitate cu legislaţia şi jurisprudenţa din România.

Despăgubiri mai puţin cunoscute

Pe lângă despăgubirile aferente pagubelor materiale, vătămărilor corporale sau decesului puteţi solicita asiguratorului sume care să acopere cheltuielile de judecată efectuate. Mai mult, există posibilitatea de primi despăgubiri pentru pagubele rezultate în urma imposibilităţii de a utiliza vehicului avariat.

Desigur, toate indemnizaţiile menţionate anterior sunt condiţionate de valabilitatea poliţei de asigurare RCA la momentul producerii evenimentului asigurat. Pretenţiile formulate în cererea de despăgubire trebuie să fie probate cu acte.

Trebuie să ştiţi că aveţi dreptul la despăgubiri chiar dacă accidentul s-a produs pe drumuri care nu sunt deschise circulaţiei publice, în incinte şi în orice alte locuri, atât în timpul deplasării cât şi al staţionării autovehiculului.

 Acestea se acordă pentru prejudiciul produs de dispozitive sau instalaţii ce echipează vehiculul, inclusiv pentru cel produs din cauza desprinderii accidentale a remorcii.

Iei bani chiar dacă vinovatul nu are permis

Despăgubirile se mai acordă şi pentru prejudiciul produs din culpa conducătorului vehiculului asigurat chiar dacă la momentul producerii accidentului conducătorul a utilizat autovehiculul fără consimţământul asiguratului, nu este titularul unui permis care să-i acorde dreptul conducerii vehiculului respectiv sau nu a respectat obligaţiile de ordin tehnic cu privire la starea vehiculului.

Limitele de despăgubire, între 500.000 şi 2.500.000 euro

Valoarea plăţilor nu poate depăşi limitele de despăgubire stabilite în lege. Pentru 2010 discutăm de 500.000 euro în cazul pagubelor materiale şi 2.500.000 euro pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial.

Aceste limite vor fi majorate gradual, de la un an la altul, valoarea avansată pentru 2012 fiind de un milion de euro, pentru pagube materiale şi 5 milioane euro pentru vătămări şi decese.

Cum completezi formularul de daune

Specialistul Click!, Alexandra Popa, ne explică azi care sunt paşii de urmat în urma unui accident rutier fără victime.

simeon stalpnicul png

Dacă aţi suferit prejudicii în urma unui accident produs de către conducătorul unui autovehicul asigurat, trebuie să ştiţi că asiguratorul respectiv are obligaţia de a vă despăgubi, în formă bănească, pentru o serie de elemente.

Ce trebuie făcut după producerea daunei?

Pentru evenimentele în care au fost implicate două vehicule din care au rezultat numai prejudicii materiale, avizarea societăţilor din domeniul asigurărilor se poate face şi în baza formularului Constatare amiabilă de accident.

Utilizarea formularului se realizează de către cei doi conducători, numai atunci când există un acord comun de voinţă.

La completarea acestui formular, se impune mare atenţie la înregistrarea corectă a tuturor rubricilor din conţinut. Vinovaţia se stabileşte de catre asigurător, pe baza descrierii exacte a evenimentului.

Dacă dv. sunteţi cel păgubit, trebuie să vă adresaţi asigurătorului celui care este vinovat de producerea daunei, cu procesul-verbal de constatare de la poliţie sau, după caz, cu exemplarul formularului "Constatare amiabilă".

Vinovatul nu are RCA

În situaţia în care cel vinovat de producerea daunei nu deţine o asigurare obligatorie RCA valabilă la data producerii accidentului, trebuie să vă adresaţi Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii.

Din acest fond se acordă despăgubiri terţului prejudiciat printr-un accident auto în care autovehiculul, respectiv tramvaiul, nu este asigurat RCA sau, în cazul în care autorul a rămas neidentificat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net