Ce-i mai sănătos pentru maşina ta: huse sau lanţuri antiderapante?

Ultima actualizare:
Lanţurile  antiderapante1
Lanţurile antiderapante1

Siguranţa la volan este principala grijă a fiecărui şofer. Şi asta mai ales în sezonul de iarnă! Pentru că şofatul pe un drum acoperit cu zăpadă şi gheaţă poate deveni periculos, este important să ştiţi cum puteţi preveni eventuale accidente rutiere.

Lanţurile sau husele antiderapante sunt de maximă necesitate pentru o mai bună aderenţă la sol şi o tracţiune corespunzătoare.

Vezi şi:

Uite cât s-a scumpit benzina de astă-vară!

Cum să-ţi organizezi actele

Zăpada şi inundaţiile au blocat mai multe drumuri naţionale UPDATE

Uite ce trebuie să faci în caz de accident

Indiferent că alegeţi să vă echipaţi maşina cu lanţuri sau huse, veţi avea numai de câştigat, spun specialiştii, care ne arată avantajele şi dezavantajele acestor măsuri de siguranţă. Iată ce paşi aveţi de făcut pentru montarea accesoriilor:

Lanţurile antiderapante

Pasul 1. Îndepărtaţi-vă cât mai mult de trafic şi parcaţi maşina într-un loc sigur: de preferat pe propriul loc de parcare, sau în garaj. Asiguraţi-vă că lanţurile nu sunt sucite sau încâlcite şi aveţi grijă ca partea cu cleme să fie în exterior.

Lanţurile  antiderapante2
Lanţurile antiderapante2

Pasul 2. Întindeţi lanţul pe asfalt cu zimţii în exterior, după care treceţi cu maşina încet peste el şi lăsaţi roata pe mijloc. Înfăşuraţi lanţul pe ambele părţi ale anvelopei şi conectaţi clemele de prindere: întâi cele din interiorul roţii, apoi cele din exterior.

Lanţurile  antiderapante3
Lanţurile antiderapante3

Pasul 3. Aranjaţi lanţul în aşa fel încât să fie distribuit egal pe ambele laturi ale roţii, după care fixaţi-l şi asiguraţi-vă că este strâns suficient de mult pentru a nu aluneca de pe roată. Conduceţi pe o distanţă scurtă pentru a vă asigura că totul este în regulă.

Husele  antiderapante1
Husele antiderapante1

Husele antiderapante

Pasul 1. Parcaţi autoturismul şi trageţi frâna de mână. Începeţi montarea pe partea superioară a roţilor de tracţiune. Mutaţi autoturismul puţin în faţă şi trageţi husa în partea inferioară.

Husele  antiderapante2
Husele antiderapante2

Pasul 2. Întindeţi banda elastică pe partea superioară a roţii, astfel încât să fie în interiorul roţii. Aranjaţi husa pe toată suprafaţa roţii până se va centra.

Husele  antiderapante3
Husele antiderapante3

Pasul 3. Urcaţi-vă în maşină şi porniţi la drum. Husele se vor autocentra din mers.


    Husele  antiderapante3
Husele antiderapante3

Avantaje lanţuri:* Sunt mai ieftine (70-100 lei, în funcţie de mărime şi model);* Rezistă mai mult în timp.

Avantaje huse:* Se montează/demontează foarte uşor şi rapid (în mai puţin de 1 minut);* Nu produce zgomot şi vibraţii;* Se autocentrează;* Nu produce daune jenţilor şi anvelopelor.

Dezavantaje lanţuri:* Utilizarea prelungită produce grave defecţiuni la sistemul de direcţie al autoturismului şi afectează suspeniile;* Greu de montat şi mai ales de demontat (din pricina zalelor îngheţate).

Dezavantaje huse:* Rezistenţă mai mică în timp (aproximativ 2 ani, garantaţi de producător);* Preţ mai mare (250-270 de lei, două bucăţi).

«Nu rulaţi cu husele sau cu lanţurile pe asfalt»

Husele antiderapante AutoSock sunt mult mai eficiente decât anvelopele de iarnă, dar şi decât lanţurile, spun specialiştii. Inginerul Emil Frătăuceanu, directorul magazinului de piese auto "Lahorama" din Capitală, spune că indiferent ce alegem, lanţuri sau huse, acestea trebuie folosite numai pe zăpadă şi gheaţă.

"În niciun caz pe porţiunile asfaltate. Atât husele, cât şi lanţurile, se pot rupe pe asfalt. Avantajul huselor este că se demontează extrem de uşor. Lanţurile îngheaţă şi se dau jos mai greu. În plus, pe teren tare, lanţurile afectează sistemul de direcţie al maşinii", arată Frătăuceanu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net