Cartofii româneşti: şi scumpi, şi buboşi

Ultima actualizare:

Chiar în „patria cartofului", în judeţele Braşov şi Covasna, putregaiul a lovit culturi întregi. Situaţia este deosebit de gravă pentru că bacteria apărută în zonă se extinde cu rapiditate şi nu poate fi oprită prin stropirea cu pesticide.

Putregaiul inelar, cum este numită popular maladia, atacă neobservată până la recoltă. „A venit ca o bombă. Noi nu am cunoscut până acum o astfel de boală. Nu numai că ne distruge economic, dar dispare şi şansa de producere a cartofului de sămânţă", a declarat Ion Bujgoi, inginer agronom, pentru PRO TV.

Direcţia Agricolă Braşov confirmă prezenţa putregaiului inelar în zonă. „Sunt afectate peste 14 hectare din mai multe localităţi din judeţ, iar cultivatorilor li s-a retras certificatul de calitate a produsului", a declarat Călin Achim, director la Direcţia Agricolă Braşov.

Asta înseamnă că aceşti producători nu mai pot vinde cartofii, dar marfa de proastă calitate a ajuns în piaţă, deşi comercianţii nu recunosc. Specialiştii spun că nu vor fi afectaţi consumatorii, dar este obligatorie o carantină a terenurilor şi depozitelor.

Pentru o perioadă de patru ani pământul trebuie lăsat liber de culturi, trebuie să se dezinfecteze utilajele, să se decontamineze depozitele etc., pentru că boala se transmite uşor: prin sămânţă, sol, utilaje agricole, animale, apă etc. Până una-alta, preţul unui kilogram de cartofi a depăşit 2,5 lei şi se anunţă noi majorări.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net