Bulgarii vor să blocheze graniţa cu Grecia, la vară

Ultima actualizare:

    În plin sezon turistic, litoralul elen ar putea primi o lovitură
În plin sezon turistic, litoralul elen ar putea primi o lovitură

Reprezentanţii industriei turistice bulgare se gândesc să se răzbune pe greci pentru pagubele suferite din cauza protestelor fermierilor eleni, blocând frontiera comună, la vară.

Numărul turiştilor care schiază în staţiunea Bansko a scăzut cu 3.000 în comparaţie cu săptămână trecută, a declarat primarul localităţii, Alexandăr Kravarov. Ne gândim la posibilitatea ca şi noi să blocăm graniţa Greciei, dar la vară, în plin sezonul turistic, când mii de turişti din Bulgaria, Rusia şi România se îndreaptă spre litoralul elen, a spus Kravarov.

Începând de miercuri, la Sofia funcţionează o celulă de criză care aşteaptă să primească informaţii de la cetăţenii şi oamenii de afaceri care au avut de suferit din cauza închiderii graniţei. Doar în două zile au fost raportate pierderi de circa 40 milioane de euro. Bulgaria a avertizat că se va adresa Curţii din Luxemburg pentru a cere despăgubiri pentru daunele suferite de companiile bulgăreşti. Guvernul bulgar va sesiza vineri Comisia Europeană în mod oficial.

Consulul interimar al Bulgariei la Salonic, Lăcezar Ivanov, crede că cel mai probabil blocada va fi ridicată la începutul lunii februarie. Ivanov a spus că sunt blocate şi punctele de trecere a frontierei a Greciei cu Macedonia şi Albania, aşa că ruta ocolitoare prin Macedonia nu mai este o alternativă bună. Blocate sunt şi multe drumuri din interiorul Greciei. Transportul feroviar în schimb nu are probleme şi este o alternativă valabilă la cel rutier.

Punctul principal de trecere a frontierei bulgaro-elene Kulata-Promahonas nu a fost deschis de mai bine de 30 de ore, iar coada de camioane pe teritoriul bulgar a ajuns patru kilometri. Protestatarii au promis să ridice blocada pentru o oră în cursul zilei de vineri, dar doar pentru autoturismele şi camioanele care transportă produse cu un termen de valabilitate scurt.

Protestele fermierilor sunt subiectul principal pentru presa elenă de vineri. 'Grecia este într-o stare jalnică: am ajuns să fim judecaţi de bulgari', titrează cotidianul Estia. 'Trăim într-o societate în care toată lumea încalcă legea: unii blocând drumurile, alţi luând cu asalt instituţiile publice sau distrugând totul. Şi cu toţi suntem împotriva societăţii. Grecia este pe cale să se autodevoreze', comentează cotidianul.

Comisia Europeană a cerut guvernului elen o explicaţie în urma scrisorile pe care le-a primit de la autorităţile bulgare, informează Kathimerini. Ziarul afirmă că nu este exclus ca, în scurt timp, comisarul european Günter Verheugen să cere Atenei să deschiderea punctelor de trecere a frontierei, precum şi a autostrăzilor din interiorul ţării.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net