Un nou scandal la Opera Națională: spectatorii au huidut membrii orchestrei

Ultima actualizare:

    Opera Națională din București
Opera Națională din București

Scandalul izbucnit la Opera Națională din București ia amploare. Orchestra Operei Naţionale a refuzat să cânte la spectacolul de balet "DSCH. The Dream", programat sâmbătă seară (23 aprilie) la ora 19:00, iar dirijorul Tiberiu Soare le-a explicat spectatorilor la microfon că aceasta este o formă de protest faţă de actuală situaţie de la Operă.

Potrivit declarațiilor unui spectator prezent la fața locului și a balerinei Marina Minoiu, publicul i-a fluierat şi huduit pe membrii orchestrei, aplaudându-i în schimb pe balerinii care au aşteptat degeaba pe scenă să danseze în spectacolul de sâmbătă seară.

"Au fost scene penibile, eu critic lipsa de profesionalism şi de respect faţă de dansatori şi public", a declarat Marina Minoiu pentru HotNews.ro.

De unde a pornit scandalul

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a schimbat joi pentru a treia oară directorul Operei de la Bucureşti, precizând, pe contul lui de Facebook, că cea mai recentă alegere a să, George Călin, "nu-şi poate exercitA funcţia", având în vedere protestele angajaţilor. Acesta fusese numit la cererea expresă a balerinilor Johan Kobborg şi Alina Cojocaru, după cum a scris ministrul.

Primul director numit de Vlad Alexandrescu după demiterea lui George Călin de la conducerea Operei a fost dirijorul Tiberiu Soare, că interimar. După numirea acestuia, balerinul Johann Kobborg a anunţat că pleacă de la Operă, deoarece Tiberiu Soare i-ar fi retras titlul de director artistic. O balerină a acuzat că s-ar fi cerut tuturor balerinilor să vorbească doar în limba română. Tiberiu Soare a motivat că această titulatura nu există în nomenclator şi a negat vreo referinţă legată de folosirea exclusivă a limbii române.

Ulterior, circa 30 de balerini, printre care şi celebra Alina Cojocaru, au protestat în faţă Operei, dar au fost huiduiţi de angajaţi români ai Operei, unii dintre ei strigând "Afară cu străinii din ţară!".

Vlad Alexandrescu l-a numit atunci pe Vlad Conta la conducerea Operei, cu Tiberiu Soare adjunct, dar Kobborg a anunţat că îşi menţine decizia de a pleca.

După o nouă tură de negocieri, ministrul a anunţat reinstalarea că director interimar, timp de trei luni, a lui George Călin, cel pe care îl demisese iniţial. În urmă anunţului privind revenirea lui George Călin, Johan Kobborg a scris pe contul lui de Facebook că revine la Operă.

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net