Se dau peste cap cu 1.700 km pe oră

Ultima actualizare:

    Foto: Sever Gheorghe
Foto: Sever Gheorghe

Supersonicele turceşti au ”invadat” Capitala. Nu se pregătesc de război, ci de cel mai mare spectacol aerian din acest an. Escadrila aviatică Turkish Stars va face acrobaţii uluitoare pe cer. Alte şase ţări vor fi prezente la eveniment.

Le vedem numai în filme sau  la tv atunci când piloţii militari fac antrenamente. Niciodată la doar câţiva metri de noi. Opt supersonice F-4 Phantom II din flota aeriană turcească, au spart, miercuri (17 iunie), liniştea cu vuietul motoarelor puternice. Au aterizat pe Aeroportul Băneasa, la ora prânzului, după 25 de minute de la decolare. Plecaseră din Ungaria, dar drumul parcă nici n-a contat. ”Un astfel de avion atinge o viteză de 11.000 km pe oră. Aleargă ca vântul şi ca gândul”, a glumit Ali Onur Adali, căpitanul formaţiei Turkish Stars, care are o istorie în branşă de 24 de ani. Ieri i-am găsit lângă avioane, erau atenţi la cum sunt pregătite de mecanici.  De joi (18 iunie) încep antrenamentele. Spectacolul aerian de sâmbătă ne va ţine cu sufletul la gură. Cei zece piloţi au pregătit acrobaţii spectaculoase şi periculoase, pentru că vor zbura cu 1.700 de kilometri pe oră, cu avioanele la un metru distanţă.

”E dificil ceea ce facem, dar şi frumos. Nu oricine poate intra în echipa noastră. Trebuie să fie pilot de vânătoare experimentat, cu cel puţin 1.000 de ore la bord. Avem în echipă piloţi care au participat la misiuni de luptă”, a recunoscut comandantul escadrilei, Zeki Hotukoglu. România, SUA, Marea Britanie, Lituania, Letonia şi Pakistan vor acoperi cerul cu MIG-uri,  Eurofighter Typhoon, A 10 şi aeronave de transport. Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition începe sâmbătă, la ora 10.00 şi se termină la ora 21.45 cu un concert Iris. Intrarea e liberă. 

O femeie, la manşa avionului de luptă

Esra Ozatay este singura femeie din formaţie
Esra Ozatay este singura femeie din formaţie

F-4 Phantom II este un avion de vânătoare/avion de luptă multirol cu dublă comandă, cu rază lungă de acţiune, pentru toate condiţiile meteorologice. A fost proiectat de McDonnell Douglas pentru U.S. Navy. Esra Ozatay, 35 de ani, este singura femeie din formaţia Turkish Stars. Pilotează de 15 ani şi face acrobaţii de un an. ”Mă simt ca un bărbat”, ne-a spus, râzând, turcoaica.

Supersonicele fac spectacol pe cer
Supersonicele fac spectacol pe cer
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net