Reacție dură din partea Patriarhiei Române la anularea pelerinajului de Sf. Dimitrie

Ultima actualizare:

    Autoritățile au anulat pelerinajul de Sf. Dimitrie cel Nou din cauza epidemiei de coronavirusfoto: arhiva Click!
Autoritățile au anulat pelerinajul de Sf. Dimitrie cel Nou din cauza epidemiei de coronavirusfoto: arhiva Click!

Premierul Ludovic Orban nu a găsit înțelegerea sperată la Patriarhia Română după anunțul anulării pelerinajului de Sf. Dimitrie din București. Reprezentantul BOR acuză lipsa dialogului dintre instituții și consideră că credincioșii sunt considerați aprioric și în mod abuziv suspecți.

"Aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral nu au onorat și nu vor onora niciodată pe nimeni", a transmis Patriarhia Română, prin vocea purtătorului ei de cuvânt, Vasile Bănescu, citat de Hotnews.  

"Exerciţiile negative de imaginaţie la cel mai înalt nivel referitoare la comportamentul oamenilor credincioşi (declaraţi aprioric suspecţi), la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităţilor) şi la importanţa prezenţei şi manifestării faptului religios în societate pot fi realmente ofensatoare”, a mai declarat Vasile Bănescu.

Bănescu susține că acest pelerinaj ar fi putut fi organizat cu aplicarea drastică a regulilor de distanțare și cu posibilitatea ca autoritățile să amendeze nerespectarea acestora. Aceasta ar fi reprezentat "nu doar una dintre expresiile profunde ale libertății religioase responsabile, ci, în actualul context, și o formă benefică de încredere și de respect față de majoritatea oamenilor cuminți și credincioși ai acestei țări".

"Lipsa dialogului interinstituțional, a cooptării în reflecția asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie și temporară, a unor libertăți fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experți în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului și sănătății publice, denunță un excesiv superior dispreț față de realitate socială imediată.

"Aceasta e mult mai complexă decât le pare celor ce cred că poate fi oricând și cu orice consecințe modificată. Organismul comunitar funcționează firesc doar în stare de echilibru izvorât din discernământ și dialog pentru care Biserica pledează permanent. Ca și pentru respectarea tuturor regulilor de natură sanitară ce se impun acum.

Aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral nu au onorat și nu vor onora niciodată pe nimeni", mai susține purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Citește și:

Biserica Ortodoxă refuză lingurițele de plastic și renunță temporar la împărtășirea credincioșilor

Pelerinajul de Sf. Dumitru dinBucurești, anulat. Ludovic Orban: ”Riscul este foarte mare”

Premierul Ludovic Orban a anunțat luni, 12 octombrie, că pelerinajul de Sfântul Dumitru din Bucureşti va fi anulat loc din motive de securitate sanitară. Șeful Guvernului speră să găsească înțelegere și la reprezentanții Bisericii. ”Riscul este foarte mare”, a explicat Orban la sediul PNL din Capitală.

"Noi știm cum funcționează. În parohii se organizează deplasări cu autocarul, cu microbuzul, în niște condiții pe care nu le putem controla. Riscul de răspândire există, atâta timp cât se fac deplasări care durează ore întregi, este foarte greu de asigurat condițiile de distanțare fizică și de protejare a sănătății, cum sunt anumite lucruri care se desfășoară, care pot pune în pericol viața credincioșilor. Eu sunt convins că și în Biserica Ortodoxă există înțelegere pentru această decizie a noastră și îi rog pe credincioși să înțeleagă că nu am făcut-o decât pentru a proteja sănătatea", a explicat Orban, la sediul PNL.

La data de 26 octombrie, credincioşii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, iar la 27 octombrie pe Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor.

Citește și:

VIDEO Procesiune cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou ocrotitorul Bucureștiului

image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net