Proteste franc elveţian: Are o rată «cu greutate», pe care a plătit-o în monede de 5 şi 10 bani

buc_credit.jpg

proteste franc elvetian bucurestean achita rata in monede
Bucureşteanul i-a dat de lucru casieriei
foto: Sever Gheorghe

Dacă nu se mai satură de profit şi vor bani, măcar să-i numere! Pe acest principiu a mers Marian Butoi, un bucureştean de 34 de ani care are de achitat un credit în franci elveţieni. În această dimineaţă, s-a prezentat la o sucursală Banc Post din Bucureşti cu 9 găleţi pline cu monede de câte 5 şi 10 bani, aceasta fiind cea mai originală metodă din seria protestelor privind francul elveţian. Casiera de la ghişeu a avut de lucru şapte ore!

Rata în franci elveţieni (CHF) a lui Marian Butoi are, într-adevăr, greutate. Mai exact 140 kg, împărţite în 9 găleţi cu bani. A avut nevoie de ajutorul unui prieten pentru a duce la bancă atâta bănet.

credit_om.jpg

proteste franc elvetian bucurestean achita rata in monede
Bucureşteanul a pus monedele în nouă găleţi
foto: Sever Gheorghe

„Aici sunt 36.000 de monede, echivalentul a 2.800 de lei. E o parte din rata mea pe luna ianuarie. Am spart puşculiţa”, încearcă să glumească bucureşteanul. În realitate, a schimbat banii pe la prieteni, pe la covrigării, pe la chioşcurile de ziare, oriunde a putut.

Proteste franc elveţian: „Scuze pentru disconfort! Tocmai iau creditul la bani mărunţi”

Casiera de la ghişeu a avut o zi de coşmar. Nu mai puţin de şapte ore a petrecut numărând monedele.

Este modalitatea mea de a protesta împotriva băncii care nu-şi asumă răspunderea după ce mi-a vândut un credit neperformant. Îmi cer scuze celorlalţi clienţi, dar asta e. Voi lăsa în faţă doar persoanele care au copii, bătrânii şi femeile însărcinate”, a anunţat el de la început, moment în care şi-a şi lipit de spate o coală de hârtie pe care a scris „Scuze pentru disconfort! Tocmai iau creditul la bani mărunţi”.

afis_franci.jpg

proteste franc elvetian bucurestean achita rata in monede
Marian Butoi şi-a cerut scuze celolalţi clienţi ai băncii
foto: Sever Gheorghe

Marian Butoi povesteşte că în 2008 a luat 135.000 de franci, echivalentul a 80.000 de euro. Cu această sumă şi-a cumpărată un apartament cu două camere de 36 mp, confort doi, care acum abia mai valorează 35.000 de euro. Iniţial plătea 1.600 de lei pe lună, acum rata a ajuns la 3.100 de lei. „Lucrez ca agent comercial, am un copil, aş fi vrut un frăţior sau o surioară pentru el, dar nu se mai poate”, adaugă bărbatul care, pentru acest protest împotriva francului elveţian, şi-a luat o zi de concediu.

A reuşit să-şi plătească rata după ce a stat la bancă de la prima oră a dimineţii până la 17.00, când s-a terminat programul. "Am sacrificat o zi din viață în ideea că nu voi ajunge să sacrific toată viața pentru acest credit”, a mai spus Marian.

Proteste franc elveţian: Clienţii băncilor au ieşit în stradă în toată ţara

Proteste de acest gen au avut loc azi la circa 30 de sucursale de bănci din Bucureşti şi din ţară. Oamenii s-au mobilizat pe reţelele sociale şi au anunţat că vor boicota băncile în felul lor, până se vor face auziţi. Daniel Teodorescu era dimineaţă la o sucursală OTP din Dorobanţi. Făcea plăţi succesive de câte un leu. Pentru fiecare operaţiune se elibera chitanţă şi buletin de schimb valutar.

img_2970.jpg

De la 9.00 la 16.00, Daniel Teodorescu a făcut 67 de tranzacţii de câte un leu, până când a picat sistemul băncii. Pentru fiecare tranzacţie s-au elibereat 4 hârtii (două pentru el, două pentru bancă)
De la 9.00 la 16.00, Daniel Teodorescu a făcut 67 de tranzacţii de câte un leu, până când a picat sistemul băncii. Pentru fiecare tranzacţie s-au elibereat 4 hârtii (două pentru el, două pentru bancă)

La ghişeul alăturat, colegul lui, Cătălin Voivozeanu, era şi mai supărat. „Depun numai câte 4 bani. Dacă dau 5 sau 10 bani, cer rest, semnăm chitanţe şi o luăm de la capăt. Nu-mi ajunge ziua ca să plătesc rata, e clar”, spune Cătălin, unul dintre liderii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF. Acţiunea de azi a fost un "test", anunţă organizatorii, care promit să nu se oprească aici. Protestele împotriva francului elveţian vor continua.

Proteste franc elveţian: Acţiunea de la bancă, în cifre

- 9 găleţi cu bani
- 36.000 de monede a câte 5 şi 10 bani

- Suma plătită: 2.800 de lei
- Fiecare găleată cântărea 15,5 kg, în total 140 kg
- 7 ore i-a luat casierei să numere banii.

 

Loading...

Citește și

 • Francul elvețian s-a triplat din 2006 și până în prezent

  Românii s-au îngrămădit să ia credite în franci elveţieni pentru că au fost mai ieftine, iar acum, “prostia” se plăteşte. E doar vina lor, nu a băncilor, nu a Statului, iar acesta din urmă nu poate interveni într-un contract comercial între două entităţi. Să fie oare adevărate aceste afirmaţii pe care le-am tot auzit în ultimele zile la televizor? Vedeţi mai jos dacă “da” sau “ba”.

 • curs, valuta, franci, bnr

  Situaţia zecilor de mii de oameni care au credite în franci elveţieni devine, de la zi la zi, tot mai disperată. Rata pe care o plăteau în perioada 2006-2008, când au contractat creditul, s-a dublat, în condiţiile în care salariile lor au rămas neschimbate sau chiar au scăzut. Deja sufocaţi de datorii, joi au primit încă o lovitură. Francul a „explodat”.

 • franci elvetieni scadere bnr curs

  Electorată, rescadenţare, reducerea dobânzii cu un procent infim, pe o perioadă la fel de infimă, astea ar fi soluţiile găsite până acum de bănci şi Guvern pentru românii care au credite în franci elveţieni. Praf în ochi, spun aceştia. Datoria lor nu s-ar reduce cu nimic, ar avea de plată aceeaşi sumă colosală. Singura soluţie viabilă este conversia în lei, la un curs acceptabil pentru ambele părţi. Băncile nu sunt de acord, motivând că ar înregistra pierderi. Aşa să fie?

 • Mii de oameni au protestat azi în toată țara

  Mii de oameni cu credite în franci elvețieni din Bucureşti, Constanţa, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi au ieșit azi din nou în stradă. Unii, cu copii de mână, au îndurat gerul cumplit și și-au strigat nemulțumirile, sperând că doar uniți pot schimba ceva. În tot acest timp, ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, ridica din umeri la televizor.