Pensionarii au luat cu asalt tonetele STB: «Stăm la coadă ca în vremea comunismului!»

mare43534.jpg

Cozi ca la portocale, în Epoca de Aur
Fotografii: Alin Paicu

Călătorie în timp! Pensionarii bucureşteni au luat cu asalt centrele care vând carduri de călătorii. Societatea de Transport Bucureşti (STB) a început distribuirea formularelor pentru eliberarea abonamentelor destinate pensionarilor care beneficiază de gratuitate. Deşi nu există un termen-limită, vârstnicii s-au înghesuit la chioşcurile STB.

Nervozitate, vociferări şi blesteme – aceasta era joi, 14 februarie, atmosfera la majoritatea centrelor STB! Pensionarii au făcut cozi interminabile, ca să ia formularele pentru eliberarea abonamentelor gratuite. Cei care intraseră deja în posesia lor şi le completaseră, aşteptau să le depună, alături de copii după talon şi după cartea de identitate. Chiar dacă Primăria Capitalei n-a anunţat un termen-limită pentru această procedură, vârstnicii s-au grăbit, aşa cum fac, şi în primele zile din ianuarie, ca să-şi plătească impozitele.

La intersecţia străzii Braşov cu bulevardul Timişoara, în Sectorul 6, doamna Matilda a răbufnit la adresa domnişoarei de la ghişeu, care anunţase că formularele s-au epuizat şi că pot fi descărcate de pe site-ul STB: “Eu n-am calculator, nesimţiţilor, nu puteaţi să ne lăsaţi ca înainte, să circulăm doar cu talonul?”. Din spate, domnul Marcel e de acord: “O bătaie de joc!”.

La Crângaşi, coada e formată pe trei rânduri, iar oamenii tropăie nerăbdători. Tanti Alexandra s-a resemnat şi o ia din loc: “Un balamuc, nu vedeţi? N-am vreme de pierdut”. Cei de la coadă nu renunţă însă şi comentează înverşunaţi. “Dragnea şi Firea nu mai au pic de respect, sunt nişte hoţi. Ne-am săturat!”, spune, cu obidă, doamna Lenuţa. Iar doamna Violeta îi ţine isonul: “Ne-am întors în comunism, nu vedeţi? În loc să meargă înainte, ţara asta o ia înapoi”.  Sprijinindu-se în cârjă, o altă pensionară oftează: “Asta e soarta noastră, a pensionarilor, nu vedeţi? Vai de capul nostru!”

 

STB îi atenţionează pe vârstnici că nu e cazul să se bulucească la coadă. ”Nu a fost stabilit un termen-limită. De aceea, pentru a evita aglomerarea centrelor de vânzare, le recomandăm pensionarilor să se deplaseze la oricare dintre centrele de vânzare, zilnic, între orele 10.00-14.00”, anunţă reprezentanţii STB. Cu alte cuvinte, se poate circula ca şi până acum, doar cu talonul care dovedeşte calitatea de pensionar. În plus, se poate veni la centru direct cu formularul completat. Acesta se poate descărca de pe www.stbsa.ro, la secţiunea ”Titluri de călătorie”. Deocamdată, îşi pot depune documentele doar pensionarii care au stagiul complet de cotizare şi vârsta standard de pensionare: 63 de ani - femeile, 65 de ani - bărbaţii.

Primăria Capitalei plătește 25 de milioane de lei pe lună

Decizia ca şi persoanele în vârstă să călătorească doar pe bază de card a fost luată de Curtea de Conturi la ultimul control. Primăria Capitalei deconta călătoriile pentru toţi pensionarii bucureşteni, ca şi cum ar fi circulat zilnic, în condiţiile în care există mulţi vârstnici care circulă rar cu mijloace de transport în comun. Ceea ce înseamnă că, de mulţi ani, autoritatea locală a aruncat cu banii. Potrivit statisticilor, în Bucureşti, sunt în jur de 500.000 de pensionari cu drept de gratuitate, pentru care s-au decontat lunar câte 50 de lei, adică o cheltuială de 25 de milioane de lei.

Loading...