Noutăți de pe cel mai mare șantier din România, cel de la Catedrala Mântuirii Neamului. Iată cum arată acum gigantica biserică

plafon-catedrala-neamului.jpg

Echipele speciale de pictori continuă montarea mozaicului în altar
În interior a fost realizată prin metoda mozaic, o icoană imensă care o reprezintă pe Maica Domnului cu pruncul
Foto: basilica.ro

La 10 ani de la începerea construcției celei mai mari biserici din România, Catedrala Naţională din Capitală, lucrările sunt afectate de pandemie dar se desfășoară pe trei fronturi. Cei aproximativ 300 de muncitori lucrează la acoperiș, în interiorul bisericii și în curtea exterioară.

În interior, echipele speciale lucrează la placările cu piatră, tencuiala decorativă, pictura în mozaic, instalarea vitraliilor pentru ferestre. În plus, se continuă cu montajul mozaicului de la cota +28 în jos.

catedrala_neamului-1.jpg

Așa arată acum la exterior șantierul Xatedralei Naționale
Aproape 300 de oameni lucrează în prezent pe trei fronturi pe șantierul catedralei

Turla cea mare a bisericii este aproape gata

 

Pe acoperiș, turla pantocrator(nr. turla pe care se montează crucea bisericii) este înălțată în proporție de 98 la sută și se lucrează la finisarea și placarea celorlalte turle.”La turla Pantocrator s-au finalizat placările cu piatră la primele opt coloane până la capiteluri. La următoarele 6 coloane s-au placat bazele şi se lucrează la placările cu piatră la fusurile acestora. De asemenea, la baza turlei Pantocrator s-a început  montajul la ancadramentele cu piatră de la ferestrele aferente cotei +56. În ceea ce priveşte turlele mici, acolo se lucrează la tencuieli. La turlele 1 şi 2 tencuielile pereţilor sunt finalizate. Se lucrează intens la turlele 3 şi 4, dar şi la turla clopotniţă”, a explicat pentru basilica.ro, inginerul Vlad Florin Popescu, unul dintre șefii șantierului.

curtea-catedrala-neamului.jpg

Când va fi amenajată, curtea catedralei va putea primi 10.000 de oameni
În curtea catedralei se lucrează la subsoluri și porticurile spațiului liturgic exterior

Lucrări în exteriorul catedralei

 

În exteriorul bisericii, inginerul Popescu a declarat că se lucrează la porticuri, la subsolurile adiacente pentru completarea spațiilor la scările de acces. În plus se pune beton de protecţie pentru hidroizolaţia cu plumb, se fac completări la parapeţi şi elemente prefabricate.”S-au finalizat în proporţie de 90%. Mai e puţin de completat pe partea de nord-vest” a anunțat inginerul Popescu

 

Citiți și

 

Epidemia de coronavirus nu a oprit lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului

 

Clopotele Catedralei Mântuirea Neamului vor fi trase pentru prima oară la sosirea Papei Francisc

Loading...

Citește și

  • Ca o fortăreaţă! Aşa arată după trei ani de la primele săpături şantierul noii catedrale patriarhale Mântuirea Neamului situat lângă Palatul Parlamentului. „Pentru a nu exista întârzieri muncitorii nu ies, dorm şi mănâncă chiar pe şantier”, ne-a povestit purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica.

  • Imobil pe cinci niveluri, dintre care trei în subteran, cu magazine de suveniruri, săli de concerte, librării, restaurante, chiar şi o parcare de 250 de locuri. Nu e mall, este noua catedrală patriarhală.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1