Nor ciudat pe cerul Bucureştiului. Ce spun meteorologii despre apariţia care a speriat localnicii

Ultima actualizare:

    Norul a apărut sâmbătă dimineaţa pe cerul din vestului Capitaleifoto: Facebook
Norul a apărut sâmbătă dimineaţa pe cerul din vestului Capitaleifoto: Facebook

Un fenomen neobişnuit a atras atenţia bucureştenilor sâmbătă (30 noiembrie): o formaţiune noroasă bizară a apărut pe cerul din vestul Capitalei. El este numit "morning glory" şi este rar la nivel global, conform meteorologilor.

Potrivit lui Bogdan Antonescu, un climatolog contactat de digi24.ro, fenomenul nu trebuie să sperie pe nimeni. El apare ca un singur val pe mare, doar că în loc de apă, vorbim de aer. Norul, numit "mornign glory", nu duce la precipitaţii. Mai mult, este unul foarte rar şi apare cel mai des în Australia, pentru că acolo sunt condiţii propice. 

„Nu este nimic grav. Este un nor foarte spectaculos şi destul de rar. Nu pot spune momentan cum se numeşte, trebuie să verificăm datele cum s-a format. În principiu este un nor „monrning glory”. Se formează destul de simplu. Este ca un singur val la suprafaţa mării, dar în acest caz în atmosferă. Pe măsură ce înaintează apa, respectiv aerul se ridică, iar în spate coboară. Aerul acesta, pentru că are umiditate foarte mare, pe măsură de urcă, condensează şi formează norul acesta spectaculos. Nu este nimic spectaculos în afară de formă, nu produce precipitaţii. Astfel de fenomene sunt foarte rare, atât de rare încât nici nu ştim cum se formează, care este mecanismul. Este o singură regiune pe glob unde se pot prognoza, este vorba de Australia, pentru că acolo brizele marine, adică aerul împins de pe apă spre uscat produce astfel de nori. De altfel nu apare numai un singur nor de felul acesta, apar unul în spatele celuilalt. Pe glob sunt destul de rari“, a declarat Antonescu la Digi24. 

Imagini cu norul "morning glory"

image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net