Nicușor Dan anunță că 2700 de salariați din instituțiile subordonate Primăriei Capitalei rămân șomeri

Ultima actualizare:

    Nicușor Dan spune că Primăria Capitalei era în moarte clinică și în faliment când a preluat-o Foto: facebook Nicușor Dan
Nicușor Dan spune că Primăria Capitalei era în moarte clinică și în faliment când a preluat-o Foto: facebook Nicușor Dan

”Un pacient în comă aflat la terapie intensivă”. Așa spune Nicușor Dan că a găsit Primăria Capitalei în momentul în care a preluat fotoliul de edil-șef al orașului. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan făcut marți bilanțul primelor 10 luni de mandat și a dezvăluit că au fost desființate 14 companii muncipale iar 2700 de oameni vor fi dați afară.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan a explicat marți cum a găsit instituția după plecarea fostului edil Gabriela Firea și ce a făcut de atunci. Nicușor Dan a zugrăvit un tablou apocaliptic al instituției după plecarea predecesoarei sale.”Administraţia ultimilor ani a fost o minciună, s-a ocupat de chestiuni de suprafaţă. Bucureştiul, aşa cum l-am preluat, era un pacient în comă aflat la terapie intensivă”, a afirmat Nicușor Dan.

Nicușor Dan despre problemele găsite în Primăria Capitalei  

”Am preluat o Primărie în faliment, în sensul cel mai propriu al cuvântului faliment, adică n-ai bani să plăteşti ce trebuie să plăteşti, asta înseamnă faliment.  

-Prima întrebare pe care am pus-o când am intrat în Primărie a fost câţi bani avem în cont? Răspuns: trei milioane de lei.  

-A doua întrebare: ce datorii avem? Trei miliarde de lei. Adică noi aveam de dat de o mie de ori mai mulţi bani decât aveam în cont. Şi toate datoriile astea erau curente, în sensul că fiecare din firmele sau oamenii cărora le datoram bani, furnizori şi aşa mai departe, puteau în orice moment să ne blocheze conturile.  

-Primăria era de fapt într-un faliment pe care nu îl declarase, conturile erau blocate, creditele pentru investiţii erau blocate. Vă dau un singur exemplu. Cunoaştem cu toţii autobuzele Otokar, mândria fostei administraţii. Datoria pentru autobuzele Otokar, pe care am preluat-o, 165 de milioane de lei.

-În iarnă, o centrală privată din Bucureşti ne-a ameninţat că ne taie căldura pentru un cartier din oraş pentru că noi nu plătisem respectiva centrală şi respectiva centrală nu îşi plătise gazele.  

-Am fost în pericol să nu organizăm EURO 2020 în această vară, pentru că ne obligasem la nişte lucrări de investiţii, iar conturile noastre de investiţii erau blocate.  

-Am fost în pericol să reziliem contractul pentru cea mai mare lucrare de investiţii a Bucureştiului, staţia de epurare de la Glina. Ce ar fi însemnat asta? Ar fi însemnat să dăm înpoi sute de milioane de euro bani pe care deja i-am luat pentru respectiva lucrare.  

-Am fost în pericolul ca Comisia Europeană să înceapă să aplice acea amendă zilnică pentru nepunerea în aplicare a măsurilor prevăzute pe procedura de infringement pe calitatea aerului în Bucureşti”, a dezvăluit primarul general al Capitalei.  

Nicușor Dan despre stadiul desființării companiilor municipale

”Am definitivat procedurile noastre administrative pentru a închide 14 din cele 16 companii pe care urma să le închidem în prima etapă. Din acest moment rămâne ca doar procedurile juridice să fie desfăşurate de lichidatori şi de instanţele de judecată.  

-Din cele 14 companii vor fi disponibilizaţi 2.700 de oameni, mulţi dintre ei au plecat deja. Cheltuielile salariale anuale ale acestor oameni: 150 de milioane de lei pe an.  

-Au mai rămas de închis companiile de parking şi de protecţie civilă, le vom închide curând.  

-Mai sunt patru companii pe care le menţinem provizoriu, pentru că asigură nişte servicii pe care la un moment dat o să le trecem în structura Municipalităţii. E vorba de iluminatul public, de întreţinerea semafoarelor, de activitatea de dezinsecţie, dezinfecţie, deratizare, şi de Compania Imobiliară, care are în administrare blocuri, are în proprietate blocul social din Ghencea, care este în construcţie, dacă am închide-o acum am pierde foarte mult timp în care n-am putea să lucrăm la acel bloc. Aşa cum am spus de la începutul mandatului, o să păstrăm, evident, STB-ul, o să păstrăm, evident, Termoenergetica şi Energetica și o să păstrăm Trustul de Clădiri Metropolitane, pentru că trustul se ocupă de marile lucrări de infrastructură ale Municipalităţii şi am pierde cel puţin un an să transferăm aceste lucrări de infrastructură către alte companii din piaţă

-Din cele 14 companii vor fi disponibilizaţi 2.700 de oameni, mulţi dintre ei au plecat deja. Cheltuielile salariale anuale ale acestor oameni sunt de 150 de milioane de lei”, a precizat edilul.

Stadiul investițiilor în infrastructură ale Primăriei Capitalei

”Staţia de epurare de la Glina, cea mai mare investiţie a Primăriei, finanţată din fonduri europene, va fi finalizată în 2022.  

-Circulaţia în jurul podului de la Doamna Ghica, două benzi pe sens, va fi finalizată în cursul lunii septembrie. Pentru podul întreg, tablierul este în curs de achiziţie şi va începe montarea lui în primăvara anului viitor.  

-Prelungirea Ghencea, lucrările vor începe în cursul acestei săptămâni. Blocul social din Ghencea, lucrările au început.  

-Parcarea supraterană din Pantelimon va fi finalizată în octombrie, ştiţi că am fost acolo.  

-Recepţia lucrărilor din Cartierul Henri Coandă, jumătatea dinspre Bucureşti, va fi făcută în cursul lunii octombrie, o lucrare mult aşteptată, foarte mult aşteptată de toţi locuitorii din acea zonă.  

-Continuă lucrările la fostul sediu al Primăriei Sectorului 5, de aici, din Bulevardul Elisabeta, îl vom finaliza în 2022 şi din acel moment vom muta acolo mare parte din instituţiile subordonate, care plătesc în momentul ăsta chirii nerealiste peste tot prin Bucureşti”, a anunțat Nicușor Dan

Citiți și

Cine este Nicuşor Dan, candidatul susținut de PNL la Primăria Capitalei

Nicușor Dan, poze inedite de la mare. Cum a fost surprins primarul Capitalei, pe Litoral

image
image
image
image
image
image
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net