Mitingul diasporei. Scutierii au folosit tunul cu apă şi gaze lacrimogene

tunul_cu_apa.jpg

miting diaspora
Jandarmi au anunţat că vor interveni în forţă dacă lucrurile nu se calmează
foto: Inquam/ Octav Ganea

Noi incidente au avut loc în Piaţa Victoriei, unii protestatari au forţat gardurile în zona din faţa Guvernului şi au aruncat cu diverse obiecte, în special sticle de plastic. Nici scutierii nu au stat cu mâinile în sân. Ei au ripostat cu grenade cu gaze lacrimogene şi cu tunul cu apă. Mai multe persoane au avut nevoie de ajutor medical.

Nu toţi protestatarii de la mitingul diasporei îşi strigă nemulţumirile fără violenţă. Sunt şi protestatari care aruncă cu diverse obiecte, inclusiv borduri şi bucăţi de asfalt, ceea ce pune în pericol siguranţa tuturor. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache a susţinut, într-o intervenţie telefonică la un post tv, că astfel de persoane sunt greu de identificat. 

gaze_lacrimogene.jpg

gaze lacrimogene protest diaspora
Protestatarii violenţi au primit gaze lacrimogene în figură
foto: Inquam/ Octav Ganea

”Nu ne dorim o intervenţie în forţă, însă anumite reacţii nasc alte reacţii normale, legale, din partea forţelor de ordine, care trebuie să restabilească ordinea publică. În cazul în care aceste lucruri nu se vor opri (...), vom fi nevoiţi, aşa cum legea noastră de organizare şi funcţionare prevede, să folosim toate mijloacele pe care le avem în dotare”, a susţinut purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

În Piaţa Victoriei se află câteva zeci de mii de protestatari. Mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Staţia de metrou Piaţa Victoriei a fost închisă

Din motive de siguranţă, staţia Piaţa Victoriei a fost închisă începând cu orele 20.00. Închiderea staţiei presupune interzicerea accesului călătorilor în subteran şi trecerea trenurilor prin această staţie fără oprire. Staţia se va redeschide la solicitarea institutiilor abilitate. Metrorex a anunţat că măsura a fost luată pentru asigurarea siguranţei călătorilor, în contextul în care un flux mare de persoane tranzitează zona Piaţa Victoriei.

Loading...
 
 

Citește și

  • protest diaspora in piata victoriei

    Vineri, 10 august, are loc mitingul Diaspora 2018, unde sunt așteptați sute de mii de oameni de peste hotare, în Piața Victoriei, începând cu ora 15:00. În timp ce românii din Diaspora intrau în țară pentru a participa la eveniment, Jandarmeria Română anunța că se va pregăti temeinic pentru miting: vor scoate pe străzi inclusiv cavaleria, unităţile canine şi dispozitivele de blocare a străzilor, pentru ca protestul să se desfășoare în condiții optime.

  • miting fara penali protest piata victoriei

    Pentru data de 10 august a fost anunțat un mega-miting al românilor din Diaspora ”împotriva penalilor”. A fost anunțată o participare de un milion de persoane. Iată că Românii de Pretitudindeni s-a răzgândit și nu își mai asumă protestul La graniță, sunt cozi cu români care se întorc în țară.