Hala Matache va fi reconstruită. Cum vrei să arate?

hala_matache.jpg

hala matache reconstruita, hala matache refacuta, demolare hala matache, concurs solutii hala matache
Hala Matache a fost construită între anii 1887-1899. A fost demolată în anul 2013

Un monument emblematic pentru istoria zonei Buzești din Capitală, Hala Matache, a fost demolat în anul 2013 pentru lărgirea arterei de circulație care leagă Piața Victoriei de zona 13 Septembrie. Primarul de atunci, Sorin Oprescu, promitea că imobilul va fi reconstruit la 40 de metri depărtare de amplasamentul său original, însă proiectul a fost abandonat. Acum, Primăria Capitalei anunță că a lansat un concurs de soluții pentru reconstruirea halei, destinat arhitecților care au o viziune de regenerare urbană a întregii zone Buzești.

Municipalitatea a alocat 800.000 de lei pentru concursul de soluții. Arhitecți din toată țara sunt așteptați să depună proiectele și viziunea lor pentru reconstruirea Halei Matache, a Pieței Matache și pentru realizarea Planului de Urbanism pentru reconstruirea frontului străzii Buzești. 

Concursul este realizat împreună cu Ordinul Arhitecților din România și urmărește reconstruirea monumentului, respectând modelul halei demolate în anul 2013. 

„Ne dorim să reconstruim această hală, care a reprezentat timp de mulți ani unul din simbolurile Bucureștiului. Hala Matache va fi refăcută așa cum a fost, după planuri realizate de cei mai buni specialiști. Vom organiza un concurs de soluții la care colaborăm și cu Ordinul Arhitecților din România, pentru că ne dorim ca cea mai bună idee să se materializeze într-o nouă hală Matache, un nou simbol al Bucureștiului. Ne respectăm istoria și orașul, monumentele și reperele acestuia”, a declarat primarul general Gabriela Firea.

hala matache reconstruita, hala matache refacuta, demolare hala matache, concurs solutii hala matacheZoom
Hala Matache, în viziunea lui Răzvan Oprea și Florin Botea/Arhitecții Voluntari

În momentul de față specialiștii celor două instituții pregătesc caietul de sarcini necesar organizării concursului, în conformitate cu normele europene referitoare la organizarea concursurilor de urbanism.    

Pentru lucrările de reconstruire a halei, suma va fi stabilită în funcție de devizul proiectului de execuție, deci într-o etapă ulterioară.

Hala Matache a fost demolată în mandatul lui Sorin Oprescu, în urma realizării proiectului diametralei Buzești-Berzei-Uranus. În anul 2013, acesta promitea că va reconstrui vechea hală, la o distanță de 40 de metri de amplasamentul original, la cererea specialiștilor.

loading...
Loading...