Click! îți spune ce s-a întâmplat cu serele exotice abandonate din Parcul Drumul Taberei

sere-exotice-parcul-drumul-taberei.jpg

sere exotice, parcul drumul taberei
Serele exotice sunt gata din 2015, dar nu sunt și funcționale, deocamdată
Fotografii: Dorin Constanda

17 milioane de euro, majoritatea bani europeni. Atât a costat modernizarea Parcului Drumul Taberei, din sectorul 6 al Capitalei. Deși au trecut trei ani de la redeschiderea lui, serele exotice nu sunt nici acum funcționale. Click! îți spune ce s-a întâmplat cu serele exotice abandonate din Parcul Drumul Taberei

În 2013, Primăria Sectorului 6, condusă pe atunci de Rareș Mănescu, a început lucrările de modernizare la cel mai mare parc din cartierul Drumul Taberei.

Întins pe aproximativ 30 de hectare, acesta a avut parte de transformări radicale. Au apărut locuri noi de joacă, spații de relaxare și pentru plimbat câinii, soiuri de plante speciale, dar și amenjări de alei și piste de biciclete.

Proiectul grandios a aparținut fostului edil Cristian Poteraș și a prevăzut inclusiv o hală cu plante tropicale, împărţită în şapte pavilioane încălzite, care se întinde pe o suprafaţă de 1.350 de metri pătraţi.

lucrari-muncitori-sere-parcul-drumul-taberei.jpg

lucrari,muncitori, sere, parcul drumul taberei
Muncitorii montau tuburile pentru instalațiile termice și electrice
Deși parcul a fost redat plimbăreților încă de acum trei ani, serele n-au fost terminate. Timp de trei au rămas abandonate, iar plantele care au fost sădite au murit imediat, astfel că serele s-au transformat, în timp, în spațiu de depozitare.

Se lucrează la instalațiile termice și electrice ale serelor din Parcul Dumul Taberei

De curând, autoritățile au trimis din nou muncitorii la treabă. ”Lucrările suplimentare vizează instalaţiile termice (de încălzire, climatizare, umidificare şi ventilare) aferente amenajării serelor, instalaţiile electrice de alimentare normală, distribuţie generală, forţă, împământare, paratrăsnet, reţele electrice, iluminat interior normal şi de securitate, prize şi instalaţii de protecţie împotriva şocurilor electrice datorate atingerilor accidentale, directe sau indirecte, cu reţeaua electrică şi construcţie clădire pentru echipamente de pompare apă caldă”, ne-au explicat reprezentanții Primăriei Sectorului 6.

santier-sere-exotice-parc-drumul-taberei.jpg

santier, sere exotice, parc, drumul taberei
Șantierul se va termina la sfârșitul acestei luni, după care va începe amenajarea serelor
Potrivit acestora, lucrările ce ţin de foraje, instalaţii electrice şi instalaţii termice se vor finaliza pe 30 iunie. Imediat, vor demara probele tehnologice și vor începe amenajarea peisagistică a zonei şi dotarea serelor cu plante tropicale.

Serele vor putea fi vizitate și iarna

Acestea vor putea fi admirate de bucureșteni inclusiv iarna. Doar lucrările rămase restante costă 2,3 milioane de euro.

Există și o veste bună! Primăria nu a fost obligată până acum să returneze banii obținuți din fonduri europene, pentru că  ”termenul stabilit prin contractul de finanţare este  31 decembrie 2018”.

plante-uscate-sere-parc-drumul-taberei.jpg

plante uscate, sere exotice, parc drumul taberei
Tot ce a crescut în aceste sere s-a ofilit, iar locul s-a transformat în loc de depozitare, în general, a gunoaielor
Asta după ce s-au făcut teancuri de acte adiționale prin care s-au motivat întârzierile. ”Întârzierea s-a produs din cauza derulării procedurii de achiziție publică în vederea atribuirii contractului de lucrări, dar și a obținerii tuturor avizelor ce au stat la baza emiterii autorizației de construire”, a explicat actualul primar Gabriel Mutu.  
Loading...