Ce trebuie să știi despre cazarea în căminele universităților din București

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Cazarea în căminele universităților din București se va face și anul acesta în condiții de pandemie, cu atât mai mult cu cât valul 4 de Covid este și cel mai agresiv de până acum. Ce trebuie să știe studenții este faptul că locurile sunt mai puine, iar fiecare universitate are propriile reguli.

Doar studenții vaccinați  se vor caza în căminele din Politehnică

Rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, Mihnea Costoiu, a precizat că vor fi respectate toate măsurile sanitare, iar prioritate vor avea studenții vaccinați. „Vom începe cazarea, prioritate vor avea studenţii vaccinaţi. Aceasta este decizia pe care am adoptat-o în Consiliul de Administraţie. Informaţiile pe care le avem în acest moment de la studenţi, de la asociaţiile studenţeşti arată că 65% dintre studenţi sunt deja vaccinaţi şi 15% dintre ei doresc să se vaccineze”, a spus Costoiu, potrivit Digi24. „Având în vedere numărul mare de studenţi vaccinaţi, credem că doar cei vaccinaţi vor putea avea acces, pentru că, din nefericire, numărul de locuri a fost redus ca urmare a impunerii măsurilor sanitare. Am diminuat numărul de locuri din camere astfel încât să respectăm normele sanitare, astfel încât estimăm, având în vedere reducerea numărului de locuri în cămine şi numărul mare de studenţi vaccinaţi din universitate, că doar studenţii vaccinaţi vor reuşi să prindă loc în căminele universităţii”, a mai precizat rectorul.

Condiții pentru studenții de la ASE

Rectorul Academiei de Studii Economice, Nicolae Istudor, a spus că s-a decis reducerea  capacității de cazare în cămine. „La cămin, am redus capacitatea. Adică, am redus cu un pat pe cameră. Acum, unde erau patru avem trei. Unde erau trei avem două şi tot aşa. Vom cere să se prezinte la cazare în perioada 23 - 26 septembrie dovada vaccinării sau dovada că au trecut prin boală sau un test PCR valabil 72 de ore. Cine nu are niciuna dintre cele trei dovezi, pe banii ASE, vom face un test rapid la cazare, astfel încât să putem să avem garanţia că studenţii vor intra sănătoşi în cămin”, a spus el. „Vor fi 3.200 de locuri în cămine pe noua capacitate, faţă de 4.250. Tot ce înseamnă prevederile ordinului comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii legat de circulaţia persoanelor pe trasee diferite intrare-ieşire, asigurarea curăţeniei, aerisirea, purtarea măştii", a mai spus rectorul ASE.

El a adăugat că, la parterul căminelor ASE, sunt asigurate camere de izolare.„Am aprobat o indemnizaţie de hrană dacă se întâmplă să avem în izolare sau carantină studenţi, astfel încât să le asigurăm tot pe cheltuiala ASE hrana zilnică”, a adăgat Istudor.

SNSPA: cazare pentru studenții străini și cei din centrele de plasament

SNSPA a anunțat, printr-un comunicat de presă, că se vor asigura condiţiile de cazare doar pentru studenţii străini aflaţi deja în România - români de pretutindeni, cetăţeni din state non-UE şi studenţii SNSPA proveniţi din centrele de plasament.

„Începând de joi, 23 septembrie, toţi ceilalţi studenţi SNSPA care doresc să beneficieze de cazare (pe parcursul celui de-al doilea semestru) vor avea la dispoziţie un formular online prin care pot solicita un loc în căminele universităţii. Lista beneficiarilor locurilor de cazare se va afişa în prima parte a lunii octombrie 2021, iar locurile acestora vor fi rezervate. Cazarea efectivă se va desfăşura imediat ce contextul generat de situaţia epidemiologică din ţara noastră va permite organizarea activităţilor didactice în regim mixt/hibrid, cu prezenţă fizică sediul SNSPA. Doar atunci studenţii SNSPA se vor putea caza, în limita locurilor disponibile, cu respectarea condiţiilor stabilite de autorităţile române şi de conducerea universităţii, pentru asigurarea tuturor măsurilor de sănătate şi protejarea de riscul infectării cu noul coronavirus”, a transmis SNSPA.

Cazarea în căminele de la Medicină 

La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti procesul de cazare se va face conform normelor în vigoare privind prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, însă, dacă situaţia epidemiologică va suferi schimbări transpuse în noi reglementări legislative/restricţii oficiale, acestea vor fi aduse la îndeplinire, au spus reprezentanții universității.

Studenții Universității din București, cazați separat

Studenții Universității din București vor fi cazaţi separat: cei vaccinaţi anti-COVID de cei nevaccinaţi, „pe camere, respectiv etaje în funcţie de specificul căminului”, după cum a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al instituţiei de învăţământ, Mirabela Amarandei.  Purtătorul de cuvânt al Universității din București a spus că „acolo unde există grupuri sanitare în camere, studenţii vor fi separaţi pe camere, iar acolo unde există grupuri sanitare comune pe etaje, studenţii vor fi separat cazaţi în funcţie de situaţia individuală – vaccinat sau nevaccinat pe etaje”.

Aceasta a mai precizat în legătură cu numărul studenților dintr-o cameră de cămin următoarele: „acolo unde avem camere de patru studenţi vor fi cazaţi câte trei, respectând, în primul rând, distanţele şi spaţiul alocat fiecărui student potrivit normelor pe care le-au stabilit specialiştii şi autorităţile”.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5