Bucureștiul, cea mai periculoasă capitală europeană. 350 de clădiri, în clasa 1 de risc seismic

cladire-cu-risc-seismic.jpg

350 de clădiri din București sunt încadrate în clasa I de risc seismic
350 de clădiri din București sunt încadrate în clasa I de risc seismic

Bucureștiul este consiedart cea mai periculoasă capitala europeană. Aici, există 350 de clădiri aflate în clasa 1 de risc seismic. Multe imobile au fost expertizate acum 20 de ani și au început să se prăbușească, fără a fi cutremur.

Cutremurul care a zguduit vineri, 30 octombrie, Grecia şi, mai ales, Turcia, readuce în prim-plan un subiect sensibil pentru bucureșteni: situaţia clădirilor cu bulină roşie.

Bucureştiul este capitala europeană cea mai expusă din punct de vedere seismic. Sute de imobile sunt pericol public în caz de cutremur.

Bucureștiul, cea mai periculoasă capitală europeană. 350 de clădiri, în clasa 1 de risc seismic

350 sunt clasa I de risc seismic, (construcții cu risc ridicat de prăbușire), 362 în clasa a-II-a (sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradări structurale majore), 112 în clasa a III-a (la un seism pot prezenta degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranța structurală, dar la care degradările nestructurale pot fi importante) și 9 în clasa a IV-a (corespunzător construcțiilor la care răspunsul seismic așteptat este similar celui obținut la cele proiectate pe baza prescripțiilor în vigoare).

cladire-prabusita-in-bucuresti.jpg

Clădirea s-a prăbușit fără a fi cutremur
Clădirea s-a prăbușit fără a fi cutremur
Foto: ISU București-Ilfov

Și să nu mai vorbim despre faptul că majoritatea blocurilor din Bucureşti sunt expertizate în urmă cu 20 de ani, ceea ce înseamnă că imobilele deja clasificate nu sunt singurele clădiri care riscă să se prăbuşească.

În 30 de ani de după Revoluție, în Capitală au fost refăcute 40 de imobile. În prezent, peste 240 de clădiri, mai bine de jumătate dintre cele încadrate în clasa RS1, sunt incluse dej în programul ”București Trainic” de reducere a riscului seismic derulat de Primăria Capitalei.

Se prăbușesc clădiri fără să fie cutremur

Săptămâna trecută, o clădire din cartierul evreiesc, încadrată în categoria monument istoric, s-a prăbuşit. Nu a fost nevoie de vreun cutremur ca ea să pice.

Pompierii au evacuat şase persoane şi, din fericire, nimeni nu a fost rănit. În România, s-au produs cinci cutremure în noaptea de 29 spre 30 octombrie, la interval de câteva ore, în Vrancea şi Vaslui.

Cel mai puternic seism a avut magnitudinea 4,2. Însă, Raed Arafat spune că suntem bine pregătiţi în cazul unui cutremur major.

 

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/cat-de-riscant-este-sa-locuiesti-capitala-la-42-de-ani-de-la-marele-cutremur

https://www.click.ro/news/bucuresti/48-de-cladiri-cu-bulina-consolidate-pe-banii-statului

 

 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1