Aşa vor să transforme Parcul Văcăreşti!

Ultima actualizare:

    Parcul Natural Văcăreşti este un paradis urban care  trebuie protejat de noi toţiFoto: Helmut Ignat
Parcul Natural Văcăreşti este un paradis urban care trebuie protejat de noi toţiFoto: Helmut Ignat

Balta Văcăreştiului se transformă. După ce zeci de ani acest paradis verde dintre blocuri şi-a croit loc în jungla urbană, acum se pregăteşte pentru a-şi dezvălui frumuseţile rare. Bucureştenii vor putea admira măreţia naturii, graţie unor proiecte de conservare şi educaţie naturală.

Cel mai important pas pentru salvarea „deltei dintre blocuri” de la Văcăreşti a fost declararea sa drept arie naturală protejată. De acum încolo, frumuseţile acestui loc vor fi puse în valoare pentru ca fiecare dintre noi să înţeleagă cât de importantă este păstrarea acestei oaze de verdeaţă. Parcul Natural Văcăreşti va fi transformat pentru a deveni un refugiu şi o oază de linişte pentru locuitorii celui mai mare oraş din România. Ministerul Mediului a dat undă verde pentru depunerea dosarelor în vederea administrării acestui parc de o însemnătate aparte. Reprezentanţii Asociaţiei „Parcul Natural Văcăreşti”, cei care au realizat primele demersuri în vederea salvării de la distrugere a acestui loc magnific, îşi vor depune candidatura pentru a se ocupa de conservarea şi administrarea sa.


    Piste de biciclete şi alei pietonale, în viziunea  studentei la Urbanism  Andreea Simion
Piste de biciclete şi alei pietonale, în viziunea studentei la Urbanism Andreea Simion

„Vom aplica pentru administrare parcului, împreună cu Primăria Capitalei şi alte 12 parteneri din domeniul cercetării şi protecţiei mediului. Proiectul nostru are menirea de a transforma acest loc într-un centru de excelenţă în educaţie, cercetare şi conservare a naturii”, ne spune Dan Bărbulescu, direrctor executiv al asociaţiei. În viziunea specialiştilor care formează asociaţia, Parcul Natural Văcăreşti ar trebui împărţit în trei zone, fiecare cu un grad diferit de intervenţie asupra zonei verzi. „Ne-am imaginat o zonă de protecţie integrală, cu mare valoare biologică şi ecologică, în care vin păsări să cuibărească, unde îşi au vidrele vizuinele şi în care accesul publicului va fi interzis. Apoi va fi o zonă tampon, în care vor fi permise activităţi de vizitare, tururi ghidate, observări ornitologice, activităţi de fotografiere. Aceasta va fi dimensiunea educativă a acestui loc. În zona a treia, de margine, vor putea fi amenajate piste pentru biciclete sau de alergare, rampe de observare sau alei. Nu muzică şi terase”, spune Dan Bărbulescu.


    Aşa ar arăta un punct de observare a păsărilor. Concept  realizat de Anda Stăncescu,  masternad al Facultăţii de Urbanism
Aşa ar arăta un punct de observare a păsărilor. Concept realizat de Anda Stăncescu, masternad al Facultăţii de Urbanism

Cei interesaţi în administrarea parcului trebuie să depună proiectele care vizează conservarea şi dovada capacităţii de gestionare a unui astfel de proiect până la 9 ianuarie 2017. Specialiştii Ministerului Mediului vor analiza dosarele în termen de o lună, după care vor anunţa câştigătorii. În Parcul Natural Văcăreşti trăiesc peste 100 de specii de păsări şi alte câteva zeci de specii de mamifere mici.

Cum au reuşit alte state să-şi salveze parcurile urbane


    Wetland Centre,  Hong Kong (60 ha)
Wetland Centre, Hong Kong (60 ha)

O zonă mlăştinoasă de 18 hectare din centrul oraşului francez Nantes a devenit Petite Amazonie, o oază de verdeaţă bine conservată de specialişti. Datorită bogăţiei sale naturale, accesul este permis însă cu anumite restricţii. Hong Kong Wetland Park, situat în partea de nord a orăşelului Tin Shui Wai a regiunii autonome Hong Kong se întinde pe 61 de hectare.


    Petite Amazonie,  Nantes (18 ha)
Petite Amazonie, Nantes (18 ha)

Parcul a fost deschis în 2006 după lucrări intense de conservare a patrimonioului natural şi de amenajare în scop turistic. Englezii, polonezii, austriecii, nemţii, cehii şi bulgarii au şi ei astfel de oaze în marile oraşe, pe care au ştiut să le conserve şi să le transforme în locuri de refugiu pentru oamenii care trăiesc în „jungla” urbană.

image
image
image
image
image
image
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net