Baia Mare: O fetiţă de trei zile se zbate între viaţă şi moarte

Ultima actualizare:

Tragedie într-o familie din localitatea maramureşeană Fărcaşa. Cel de-al doilea copil al familiei Ardelean a venit pe lume luni, 12 iulie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare, cu o malformaţie extrem de gravă la nivelul creierului: hidrocefalie. „Această afecţiune înseamnă că lichidul rahidian nu circulă cum trebuie, iar capul îşi măreşte constant volumul. În cazurile mai uşoare, hidrocefalia poate fi înlăturată prin operaţie. În ceea ce o priveşte pe Maria, suntem rezervaţi. Este o afecţiune foarte gravă", a explicat doctorul Laura Veronescu, şeful secţiei de Neonatologie din cadrul unităţii spitaliceşti băimărene.

„Doar Dumnezeu o poate salva!"

Maria este cel de-al doilea copil al familiei Ardelean. „Mai avem un băieţel de patru ani, perfect sănătos. N-am ştiut că Maria este aşa de bolnavă", plânge mama fetiţei, Corina Ardelean, de 27 de ani. Aceasta a spus că a făcut analizele cerute de medicul de familie în timpul sarcinii. „Nimeni nu mi-a zis că această boală poate fi detectată în timpul sarcinii. Dacă ştiam, normal că o făceam. Ultimul consult l-am făcut în cea de-a 29-a săptămână de sarcină şi totul părea în regulă", a adăugat mama Mariei, care crede că viaţa micuţei se află în mâinile lui Dumnezeu şi că doar o minune o mai poate salva.

„În ultimii ani, rata apariţiei hidrocefaliei în cazul nou-născuţilor a scăzut, deoarece această afecţiune se poate detecta începând cu cea de-a 16-a săptămână de sarcină. De altfel, mamele care poartă în pântece un copil cu hidrocefalie pot opta pentru întreruperea sarcinii, fie ea în stare avansată", a explicat doctorul Veronescu. Medicul mai spune că, uneori, mamele se tem să meargă la medic cand au infecţii, de teamă să nu li se prescrie antibiotice în timpul sarcinii. „Dar pentru copil e mai gravă infecţia, decât tratamentul cu antibiotice", afirmă specialistul.

Luptă pentru a supravieţui

Starea Mariei este foarte gravă. Fetiţa are convulsii dese şi, potrivit medicilor, nu poate fi supusă nici măcar unei ecografii, deoarece nu suportă manevrele necesare. „N-am văzut-o de când am născut-o", se plânge Corina Ardelean. „ Săptămâna asta, trebuie să vină un medic specialist din Iaşi şi vom vedea ce avem de făcut", a mai spus mama copilului.

Din momentul venirii pe lume, Maria a fost dusă în incubator, pentru a i se asigura condiţiile optime pentru a supravieţui. Săptămâna aceasta, urmează să se decidă dacă fetiţa va putea sau nu să fie operată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net