Baia Mare: Hoţii au pus în pericol traficul aerian internaţional

Ultima actualizare:

lertă aeriană internaţională venită de pe Aeroportul Internaţional din Baia Mare! În cursul nopţii de luni spre marţi, hoţii au dezgropat din pământ 150 de metri de cablu care alimentau radio-farul de la Borleşti, din judeţul Satu Mare. „Probabil că au fost hoţi de fier vechi pentru că este vorba despre cablu de cupru, iar 150 de metri de cablu înseamnă o cantitate considerabilă de cupru”, a declarat, sub protecţia anonimatului, un ofiţer criminalist care se ocupă de anchetă. Acesta a mai declarat că informaţiile despre furt sunt clasificate, mai ales că radio-farul de la Borleşti este un obiectiv special, aflat în subordinea ROMATSA (Adminstraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian) şi asigură traficul şi siguranţa aeriană.

Incident raportat la nivel internaţional

Radio-farul emite un fascicol radio în plan vertical cu o anumită acoperire care direcţionează avioanele care aterizează şi decolează, dar şi cele care survolează spaţiul aerian la mare altitudine. „Radio-farul de la Borleşti este de rută, dar şi de aterizare-decolare. Asta înseamnă că este folosit inclusiv de aeronavele NATO care survolează spaţiul aerian românesc”, a explicat Octavian Cudalbu, directorul tehnic al Aeroportului Internaţional din Baia Mare. Incidentul care a avut loc noaptea trecută a afectat cinci curse care au aterizat pe aeroportul băimărean sau au decolat de aici, dar în calcul sunt luate şi alte aeronave care au survolat în acel moment spaţiul aerian la altitudini de peste 16.000 de metri. „În momentul în care s-a întrerupt alimentarea radio-farului a intrat automat în funcţiune generatorul propriu, fiind, totodată, emisă automat o avertizare aeronautică internaţională privind defecţiunea”, a explicat Cudalbu.

Anchetă militară

De furtul produs la Borleşti se ocupă criminaliştii din două judeţe: Satu Mare, respectiv Maramureş, care sunt coordonaţi de către un procuror militar de la Oradea. Aceştia refuză orice fel de declaraţii. „Nu am cunoştinţă de aşa ceva. Eu sunt plecat în teritoriu”, a declarat colonelul Viorel Siserman, purtătorul de cuvânt al Parchetului Militar Cluj. La fel au reacţionat şi reprezentanţii ROMATSA, administratorii radio-farului. „Nu pot să declar nimic. Ancheta este în plină desfăşurare”, a spus Traian Riţiu, reprezentantul ROMATSA.

Hoţii au fost identificaţi în cursul zilei de ieri, însă anchetorii refuză să ofere orice informaţii despre ei şi acest caz.

Aeronavele n-au fost puse în pericol

Potrivit reprezentanţilor aeroportului băimărean, niciunul dintre avioanele care au operat noaptea trecută în spaţiul aerian dirijat de radio-farul de la Borleşti nu a fost pus în pericol. „Din fericire totul a fost sub control, dar putea să se producă o adevărată tragedie dacă vreuna dintre aeronave avea defecţiuni la pilotul automat sau la vreunul dintre aparatele automate de dirijare”, a arătat Cudalbu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
micul dejun jpeg
WhatsApp Image 2024 04 16 at 14 46 35 (1) jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net