Au ajuns milionari în euro din întâmplare

Ultima actualizare:

    Proprietarul casei de licitaţii, Peter Bainbridge, arată fotografia vasului din catalogul licitaţiei
Proprietarul casei de licitaţii, Peter Bainbridge, arată fotografia vasului din catalogul licitaţiei

Un obiect de artă găsit de o casă de licitaţii într-o suburbie londoneză s-a vândut cu peste 60 de milioane de euro. Doi britanici, mamă şi fiu, s-au trezit peste noapte milionari în euro datorită unui vas chinezesc moştenit de la fratele femeii.

Cei doi norocoşi, a căror identitate rămâne necunoscută, au asistat, joia trecută, la licitaţia pentru vasul din ceramică ţinut până atunci deasupra unei biblioteci. Ofertele au început de la 500.000 de lire sterline (584.000 de euro). Iniţial, nouă persoane au licitat pentru obiectul de artă. Dar când ofertele au început să treacă de zece milioane, au mai rămas doar două în „joc", scrie Adevărul.

În mai puţin de două minute, s-a ajuns la uimitoarea ofertă finală: 43 de milioane de lire sterline, plus comision şi TVA. Preţul total a fost de 53,1 milioane de lire (peste 60 de milioane de euro). Vasul a devenit astfel cel mai scump obiect chinezesc din ceramică vândut vreodată.

O întâmplare norocoasă

Descoperit după moartea proprietarului iniţial, vasul a ajuns să fie scos la licitaţie pentru că a atras atenţia unui expert de artă, chemat de rudele proprietarului care au vrut să-i elibereze casa. Potrivit „The Daily Mail", proprietarul iniţial l-ar fi moştenit de la un unchi care fusese explorator. Proprietarul a murit însă anul acesta, iar vasul a rămas moştenire surorii lui, în vârstă de aproximativ 70 de ani, şi fiului aesteia, de 40 de ani. Datat din 1740, din timpul Dinastiei Qianlong, obiectul de artă are sigiliul imperial.

Norocul a făcut ca familia proprietarului să primească în poştă o reclamă a casei de licitaţii Bainbridges, iar în septembrie, managerul David Reay să vină să evalueze moştenirea. Vasul chinezesc a stat pe un raft la Bainbridges până când Luan Grocholski, un expert în ceramică de la una dintre cele mai mari case de licitaţii, Sotheby's din Londra, l-a zărit în depozit şi a simţit cum îi creşte pulsul. I-a estimat valoarea între 800.000 şi 1,2 milioane de lire sterline.

Cumpărătorul, a cărui identitate este de asemenea secretă, este un colecţionar de artă din Beijing, care şi-a trimis un agent la licitaţie. Comisionul pe care-l va primi Bainbridges, o mică afacere de familie, este de cel puţin 8,6 milioane de lire (peste 10 milioane de euro). „A fost cel mai mare şoc din viaţa lor", povesteşte David Reay despre cei doi moştenitori. „Mama de-abia mai putea vorbi, avea ochii în lacrimi. Mi-a spus: «Numai să se fi întâmplat cu 30 de ani în urmă»."

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net