Are 102 ani şi a trecut de şase ori pe lângă moarte

Ultima actualizare:

Cea mai bătrână maramureşeancă a împlinit luna trecută 102 ani. Ianka Roska este perfect sănătoasă, deşi greutăţile nu au ocolit-o. Ianka Roska nu are niciun venit, pentru că a lucrat o viaţă la câmp şi crescând copiii altora, dar e mândră de cufărul ei de amintiri.

Ianka Roska s-a născut în Moisei, într-o familie săracă şi a mai avut opt fraţi. Cu viaţa grea a dat piept încă de mică: la 10 ani a devenit slujnică la o familie de bogătaşi din localitate. Părinţii ei nu aveau bani să îi întreţină pe toţi, lucrau în pădure, de unde tăiau lemne şi le vindeau evreilor.

Apoi, după al doilea Război Mondial, tifosul a făcut prăpăd în zonă. „Din cauza tifosului, nu mi-am mai putut mişca braţele. Da' m-am învăţat aşe", explică Ianka. Nici acum nu îşi poate ridica suficient mâinile, dar s-a obişnuit cu asta. Singurul lucru care îi dă acum bătăi de cap e tensiunea arterială.

„A avut şi 270 cu 120. Leşinase în cameră, mama deja a apucat să aprindă lumânarea. I-am făcut în venă un Furosemid şi am fugit la spitalul din Borşa, să mai aduc ceva medicamente, deşi eram sigură că la întoarcere o găsesc moartă", povesteşte cea mai tânără nepoată a centenarei, Eva, care este asistentă la secţia de Chirurgie a Spitalului din Borşa.

„La întoarcere, am crezut că am halucinaţii. Mă aşteptam să o găsesc moartă, iar ea era în curte. Îşi revenise după Furosemid, i-a scăzut tensiunea şi era afară, în grădină", mărturiseşte femeia pentru Adevărul.

Un cufăr de amintiri

Glumeaţă şi vorbăreaţă, bătrâna păstrează încă din eleganţa unei adolescente. „Am inelul ăsta de când eram tânără, da' nu mai ştiu de la cine", glumeşte ea, arătând cochet spre degetul împodobit cu un inel din argint vechi de peste 70 de ani. Spune că a iubit de mai multe ori în zbuciumata ei viaţă, însă nu şi-a realizat cel mai mare vis, acela de a avea un copil.

Ianka nu are nicio avere, în afară de un cufăr plin cu amintiri. De altfel, cheia cufărului se găseşte la loc sigur: legată cu sfoară de piciorul bătrânei. Mare amatoare de dulciuri, îşi încuie ciocolatele pe care le primeşte în cufăr, unde mai are haine, păpuşi, jucării, bani ieşiţi din uz şi chiar pălincă veche de zeci de ani.

Doarme cu portmoneul sub pernă, dar e dispusă să arate curioşilor ce are în el: vreo 20 de lei şi alte câteva zeci de mii în bancnote ieşite din uz. „N-am avut niciodată pensiucă, aşe cum au tăţi bătrânii. O zinit primariul când am făcut 100 de ani şi mi-o adus cadouri", îşi aminteşte Ianka.

A fost şi la băi, la Felix. S-a plâns doar de mâncare, dar i-au plăcut băile şi masajul, după care spune că a întinerit câţiva ani.

„Fuge moartea de la ei din ogradă"

Centenara trăieşte în casa vărului ei, Ştefan Coman. De altfel, şi acesta se apropie de suta de ani. Anul acesta a împlinit 98. „În 2009 am sărbătorit 70 de ani de la nuntă", se mândreşte soţia lui, Ileana Coman, şi ea de 91 de ani.  Cei trei bătrâni din casa de pe Valea Motuiului au împreună 291 de ani.

Deşi se ajunge greu la ei, sătenii îi vizitează pentru a se „molipsi" de vitalitatea celor trei. „Fuge moartea de la ei din ogradă, nu vedeţi?", se minunează ginerele lui Ştefan Coman, Vasile Badiu.

image
image
image
image
image
image
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net