Apa din piscine şi ştranduri poate provoca infecţii digestive, la ochi, urechi şi piele

Ultima actualizare:

"Apa din piscină şi ştranduri poate să fie o sursă de microorganisme infecţioase, precum bacterii, virusuri, paraziţi şi ciuperci care, pătrunzând în organism, pot genera o serie de infecţii localizate, cel mai frecvent, la nivelul pielii, ochilor, urechilor şi tubului digestiv. Chiar şi în piscinele atent îngrijite există pericolul contactării anumitor infecţii, deoarece unii germeni sunt rezistenţi la produsele dezinfectante şi cele cu clor puse în apă", arată Ministerul Sănătăţii într-un comunicat remis, vineri, agenţiei Mediafax.

Medicii precizează că foarte expuşi infecţiilor sunt copiii, femeile însărcinate şi persoanele cu un sistem imu­nitar deficitar.

În acest context, Ministerul Sănătăţii recomandă ca persoanele cu afecţiuni digestive, cutanate sau oculare să nu intre în piscină cât timp sunt bolnave. De asemenea, persoanele care sesizează cel mai mic semn sau simptom de boală după ce au mers la piscină sau la ştrand trebuie să solicite sfatul unui medic, pentru că toate aceste infecţii pot fi diagnosticate uşor.

"Este recomandat ca scăldatul să fie făcut numai în spaţiile special amenajate şi care au autorizaţie sanitară valabilă şi de asemenea să fie respectate cu stricteţe regulile de igienă personală. Mai mult, trebuie evitată înghiţirea apei de piscină", a precizat sursa citată.

Vă puteţi alege cu pitiriazis, râie, boli digestive şi afecţiuni oculare şi otice

Cele mai frecvente afecţiuni contactate din apa de piscină sau din ştrand sunt dermatozele, de tipul pitiriazis. Acesta este o micoză a pielii produsă de o ciupercă şi care se manifestă prin apariţia unor pete mici de culoare cafeniu închis, localizate în special la nivelul toracelui. Transmiterea bolii se face prin apa de piscină, dar şi prin utilizarea aceluiaşi şezlong de către mai multe persoane, au precizat specialiştii.

Alte boli ce pot fi transmise la ştranduri şi piscine sunt râia şi pediculoza, dacă sunt folosite în comun prosoape contaminate, dar şi furunculul produs de stafilococii din apă, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, potrivit specialiştilor, apa contaminată poate provoca afecţiuni oculare şi otice.

Apa infectată mai poate provoca boli digestive manifestate adesea prin diaree, care apare mai frecvent la copii după ingestia de apă contaminată în care există diverşi germeni (chisti de Giardia lamblia, enterovirusuri sau bacterii).

Medicii mai spus că dezinfectanţii din apă pot provoca reacţii alergice la nivelul pielii (dermatite de contact), iritaţii la nivelul ochilor sau alte afecţiuni precum uscarea şi contractarea conjunctivei, dispariţia secreţiei lacrimale şi opacifierea corneii.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net