«Ali Chimicul», vărul lui Saddam Hussein, a fost spânzurat - VIDEO

Ultima actualizare:

    Ali Hassan al-Majid, alias "Ali chimicul" (Foto: EPA)
Ali Hassan al-Majid, alias "Ali chimicul" (Foto: EPA)

Ali Hassan al-Majid, alias "Ali chimicul", vărul lui Saddam Hussein, condamnat la moarte în patru cauze din care ultima pentru masacrarea în 1988 a aproximativ 5.000 de kurzi, a fost executat luni prin spânzurare, a indicat un purtător de cuvânt guvernamental, citat de agenţiile de presă internaţionale, citate de Agerpres.

Anunţul execuţiei fostului demnitar irakian, produsă la o săptămână după emiterea sentinţei, intervine în contextul intensificării acţiunilor teroriste în Irak, cea de luni, în centrul Bagdadului, soldându-se cu cel puţin 24 de morţi şi zeci de răniţi, notează AP.

Citeşte şi:Atentate sângeroase la Bagdad, cu zeci de victime  Vărul lui Saddam, «Ali Chimicul», condamnat la spânzurătoare - VIDEO

Conform unuia din capetele de acuzare, Al-Majid era vinovat că a ordonat atacul cu arme chimice împotriva populaţiei kurde din Halabja, în 1988.

Fost ministru de interne în timpul regimului lui Saddam Hussein, care a acordat imense privilegii comunităţii sunite minoritare, Al-Majid s-a făcut cunoscut în întreaga lume pentru organizarea genocidului împotriva a mii de kurzi, în nordul Irakului, la sfârşitul anilor '80.

În procesul intentat fostului ministru irakian, care a demarat în decembrie 2007, au fost organizate 36 de runde de audieri, fiind ascultaţi 34 de martori.

Pentru fapte similare, au mai fost condamnaţi la 15 ani închisoare fostul ministru al apărării Sultan Hasheem şi ex-şeful serviciilor secrete irakiene Ali Sader al Dauri. Şeful serviciilor secrete în Kurdistanul irakian Farhan Motlak va ispăşi o pedeapsă de zece ani privare de libertate.

Condamnaţi pentru genocidLa 2 martie anul trecut, Înaltul Tribunal Penal irakian l-a condamnat pe Al-Majid la moarte pentru asasinarea a zeci de irakieni şiiţi, în februarie 1999. Aceeaşi pedeapsă a primit-o în dosarul genocidului de la Anfal, în 1988, şi pentru represiunea împotriva şiiţilor din sudul Irakului, în 1991.

Născut în 1941, la Tikrit, oraşul natal al lui Saddam Hussein, "Ali chimicul" este considerat cel mai brutal reprezentant al fostului regim irakian. El a ocupat mai multe funcţii în guvernul Saddam, între care pe cea de ministru al apărării şi cea de ministru al internelor, precum şi postul de guvernator al Kuweitului, în timpul ocupaţiei irakiene a emiratului, în 1990, reaminteşte EFE.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
image
actualitate.net
image
actualitate.net