9 sfaturi ca să fim eficienţi în bucătărie

Ultima actualizare:

Stăm tot mai mult în bucătărie, printre vase, oale şi cratiţe, gătim şi apoi facem curăţenie. Ni se pare că pierdem foarte mult timp, iar asta se întâmplă pentru că nu ştim cum să ne organizăm eficient munca. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să câştigi timp preţios şi să faci şi economie la bani!

- Profită de spaţiile de depozitare. Coşurile şi cutiile pe care le pui pe rafturi şi în sertare sunt foarte importante în organizarea mobilei de bucătărie. Rearanjează furculiţele, cuţitele, farfuriile şi alte ustensile sau aparaturi în funcţie de cât de des le foloseşti.  Poţi plasa ustensilele pe care le foloseşti rar în partea de sus, iar obiectele pe care le foloseşti mai des în sertare şi dulapuri la îndemână.- Ţine cont de aparatura de bucătărie. Gătitul unui fel de mâncare poate fi distractiv, dar prepararea lui s-ar putea dovedi a fi dificilă. Lasă robotul de bucătărie să se ocupe de tăiat, pisat şi tocat. Într-o bucătărie complet utilată ar trebui să ai un aparat pentru prăjit pâine, blender, mixer, cuptor cu microunde, storcător de fructe, aparat de făcut sandvişuri.- Implică-ţi familia. Nu trebuie să faci tu totul în bucătărie. Acelaşi lucru e valabil şi în weekend. Cei mici se pot ocupa de sarcini sigure, ca ştersul mesei, în timp ce soţul tău te poate ajuta la gătit sau poate merge la piaţă sau la supermarket.- Păstrează verdeaţa şi legumele la îndemână. Spală şi usucă ingredientele de salată şi ţine-le într-un bol. Poţi să le păstrezi proaspete pentru 3-4 zile, dacă le depozitezi în frigider. Dacă vrei să le păstrezi pentru mai mult timp, încearcă vasele vidate. Pătrunjelul, mărarul şi leuştanul se pot usca şi pot fi folosite timp de luni de zile fără să se altereze.- Pune o parte din mâncarea gătită în congelator. Pe lângă alimentele crude, mai poţi congela şi feluri de mâncare deja preparate sau produse de patiserie. Poţi pregăti plăcintă cu brânză, clătite sau pizza atunci când ai timp şi le vei avea gata făcute pentru oaspeţii neaşteptaţi. Atenţie! Nu se congelează cartofii prăjiţi, brân­zeturile şi lactatele. Însă poţi depozita la rece, pentru multe luni, legume şi fructe.- Sosuri îngheţate. Nu trebuie să faci un alt sos pentru fiecare masă. După gătitul cărnii timp de 30 de minute, toarnă sosul lichid în forme de cuburi de gheaţă şi pune-l la congelat. Adaugă 3-4 astfel de cuburi în mâncare, în timp ce prepari masa. Poţi proceda la fel şi cu sosul de tomate.- Prepară singură zahărul pudră. Dacă pregăteşti o plăcintă de mere şi constaţi dintr-o dată că ai rămas fără zahăr pudră, pune zahărul tos între două hârtii şi presează-l cu ceva metalic. Zahărul pudră e gata în câteva clipe. O altă metodă este pisatul lui pe tocător.- Pune hârtie pe dulapuri. Pe dulapurile din bucătărie se depune o peliculă lipicioasă de praf amestecat cu particule de grăsime şi ulei. Această mâzgă e foarte greu de îndepărtat, mai ales că, în timp ce o cureţi, poţi deteriora lemnul. Pentru a preveni depunerile şi a păstra dulapurile curate, foloseşte hârtie de calc sau ziar.- Acoperă aragazul cu folie de aluminiu. Păstrează plita aragazului curată şi protejeaz-o cu folie de aluminiu când găteşti. După ce ai terminat de preparat mâncarea, aruncă folia.

Soluţie simplă pentru curăţare

Două ingrediente care se regăsesc în orice casă te vor scăpa din multe situaţii: oţetul şi bicarbonatul de sodiu. Cu ajutorul lor poţi uita de soluţiile pentru curăţarea bucătăriei, băii sau a geamurilor. Pune oţet într-un borcan şi, de fiecare dată când mănânci portocale sau lămâi, nu arunca cojile, ci adaugă-le în borcan. Lasă-le câteva zile şi apoi strecoară amestecul. Pune oţetul aromatizat şi apă într-un tub cu spray şi gata, ai o soluţie universală pentru curăţarea frigiderului, a chiuvetei, a petelor de săpun din duş sau de pe cadă sau a coşului de gunoi. Pentru curăţarea cuptorului, adaugă oţet peste bicarbonat de sodiu până se formează o pastă şi apoi aplic-o în cuptor. Lasă să acţioneze pentru 30-60 de minute şi şterge cu o cârpă. 

Cum scapi de furnici 

Pentru a scăpa de aceste insecte, pune pe gresie, în zona în care crezi că îşi au cuibul, câteva picături de miere sau puţină apă cu zahăr. Furnicile vor fi atrase ca un magnet. Apoi, nu-ţi mai rămâne decât să foloseşti un spray împotriva insectelor.

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net