6000 de angajaţi ai CFR Marfă, în şomaj tehnic prelungit

Ultima actualizare:

    Mii de angajaţi ai CFR mai stau pe acasă
Mii de angajaţi ai CFR mai stau pe acasă

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a decis prelungirea cu încă trei luni a şomajului tehnic pentru o treime dintre angajaţii CFR Marfă, respectiv circa 6000 de persoane, a declarat duminică pentru Agerpres Mihai Frăsinoi, director general CFR Marfă.

'Prima perioadă de 3 luni, în timpul căreia angajaţii s-au aflat în şomaj tehnic, a expirat pe 30 septembrie. Începând de luni, 12 octombrie, în acord cu sindicatele, s-a decis extinderea cu încă trei luni a perioadei de aplicare a măsurii.

Aceasta vizează circa 33 la sută dintre angajaţi, respectiv cam 6000 de persoane, însă o parte dintre angajaţi vor intra, pe lângă perioada de şomaj tehnic, şi în concediul legal de odihnă pe anul în curs', a explicat Mihai Frăsinoi.

Reamintim că directorul general al CFR Marfă declarase anterior că, pentru a echilibra compania şi bugetul său de venituri şi cheltuieli, era necesară disponibilizarea unui mare număr de angajaţi şi că 'în contractul colectiv de muncă nu sunt prevăzute plăţi compensatorii pentru viitorii disponibilizaţi'.

Compania a înregistrat, în 2009, o scădere cu 50 la sută a veniturilor din cauza crizei economice. CFR Marfă are dificultăţi şi din cauza faptului că salariile au ajuns să reprezinte până la 90 la sută din cheltuieli, în condiţiile în care comenzile s-au înjumătăţit.

Până în prezent, compania a trimis, din iulie, 7.000 de angajaţi în şomaj tehnic pentru trei luni, în vederea scăderii fondului de salarii.

CFR Marfă face parte dintre cele 10 companii şi regii naţionale pentru care FMI şi Guvernul României au stabilit un program de monitorizare severă şi, ca atare, în 2010 CFR Marfă ar putea fi pregătită pentru privatizare.

image
image
image
image
image
image
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net