1.000 de oameni prinşi în gheaţă

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

O mie de oameni de pe un feribot blocat în gheaţă pe Marea Baltică au fost salvaţi cu greu ieri dimineaţă după multe ore de eforturi dramatice. Din fericire, nici o persoană nu a fost rănită.

Cea mai grea iarnă din ultimii 50 de ani a pertubat grav transportul maritim. 753 de pasageri şi 190 de membri ai echipajului de pe vasul Amorella al companiei Viking line au văzut moartea cu ochii după ce au rămas captivi în gheţuri.

Feribotul, care asigură curse regulate între Suedia şi Finlanda, a rămas înţepenit, din cauza rafalelor apocaliptice de vânt, la est de coastele suedeze.

Oamenii aflaţi în feribot au trăit clipe de coşmar, cu toate că li s-a spus că nu sunt în pericol, atât timp cât există mâncare şi apă la bord.

Elicoptere de salvare şi nave militare au fost puse în alertă pentru o eventuală evacuare a pasagerilor.

Membrii echipajului de pe Amorella încercau cu disperare să preîntâmpine panica. Însă, în momentul în care vasul s-a ciocnit uşor cu un alt vas blocat în gheaţă, spiritele s-au încins.

"Deodată, s-a anunţat prin difuzoare că trebuie să ne deplasăm înspre partea din faţă. Atunci am început să ne îngrijorăm şi să ne întrebăm cu groază ce se întâmplă", a povestit Mats Nystrom, unul dintre pasagerii care au trăit experienţa cumplită.

Administraţia maritimă a spus că feribotul lor nu a ţinut cont de avertismentele privitoare la condiţiile meteorologice nefavorabile.

Din cauza vânturilor turbate, spărgătoarele de gheaţă au reuşit cu mare greutate să ajungă vineri dimineaţă la puternicul vas Amorella, cu zece punţi, care rămăsese blocat cu o zi în urmă.

După ore de eforturi, acestea au reuşit în cele din urmă să deblocheze feribotul şi să-l conducă înapoi în portul din Stockholm.

Aproximativ 50 de nave comerciale, printre care şi patru feriboturi cu mii de pasageri la bord, au fost blocate de gheaţă în Marea Baltică.

Majoritatea vaselor marine au fost blocate din cauza rafalelor puternice de vânt la intrarea în arhipelagul Stockholm, unde temperaturile sunt negative din decembrie, iarna fiind deosebit de geroasă în acest an.

Spărgătoarele Administraţiei maritime suedeze au reuşit să le deblocheze, unele dintre acestea fiind captive de câteva zile în gheţuri.

Citeşte şi:Clipe de coşmar: vas inundat de apele mării – VIDEOUn feribot cu peste 200 de pasageri s-a scufundat lângă SumatraOpt morţi şi zeci de dispăruţi după scufundarea unui feribotUn vas scufundat în Bangladesh - cel puţin 14 morţiFeribot scufundat în Cambodgia, 17 morţi

Val ucigaş în Marea Mediterană

Valuri cu înălţimea de peste 8 m au provocat un tragic accident miercuri în Marea Mediterană. Doi oameni au murit la bordul navei MV Louis Majesty, sub pavilion maltez, plecată din portul Cartagena (sud-estul Spaniei) spre portul italian Genova.

simeon stalpnicul png

Alte 14 persoane au fost rănite după ce valurile uriaşe au lovit nava. Vasul cu lungimea de 200 de metri şi 732 de cabine, avea la bord 1.350 de pasageri şi 580 de membri ai echipajului.

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net