De ce nu este bine să luăm medicamente cu suc de grepfrut. Sfatul Mihaelei Bilic

suc-gref-medicamente.jpg

Suc de grapfrut, medicamente
Sucul de grepfrut și medicamentele nu fac casă bună
FOTO: Colaj Unsplash.com

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Medicii recomandă luarea medicamentelor sub formă de tablete sau pulbere împreună cu o cantitate mare de lichid. Însă de cele mai multe ori suntem tentați să bem pastilele împreună cu sucuri de fructe sau chiar acidulate. Medicul nutriționist Mihaela Bilic ne avertizează să nu luăm medicamente cu suc de grepfrut.

Motivul ar fi, conform specialistei, că acest suc ar putea influența efectul substanțelor din medicamente, astfel că tratamentul ar putea să nu dea rezultatele așteptate.

Mihaela Bilic: ”Nu luați medicamente cu suc de grepfrut!”

Medicul în nutriție Mihaela Bilic a explicat pe contul său de Instagram de ce nu este bine să asociem medicamentele cu sucul de grepfrut.

”Cu gust acru-amărui și culoare galbenă sau roz, gref-ul este fructul vedetă când vine vorba de slăbit. Nu există dovezi că sucul de gref ar topi grăsimea, însă ce știm sigur e că nu face casă bună cu medicamentele”, a explicat nutriționista.

Sucul de grepfrut în asociere cu medicamentele poate da efect de supradoză

”Pe lângă vitamine, antioxidanți, fibre și multă apă, el conține o substanță care blochează enzimele hepatice. În aceste condiții anumite medicamente nu mai sunt metabolizate optim și ajung în sânge într-o cantitate mare (efect de supradoză)”, a precizat experta în nutriție.

Poate reduce eficacitatea medicamentelor

Pe de altă parte, același suc de grpfrut ”poate bloca transportul unor substanțe active din medicamente și să reducă în consecință eficacitatea acestora”, a mai precizat Dr. Mihaela Bilic.

 

 

Cu ce medicamente interacționează sucul de grepfrut

În ceea ce privește interacțiunea cu medicamentele, aceasta ”variază de la o persoană la alta, poate apărea la consumul unui singur pahar de suc și poate persista timp de 2-3 zile.

Este bine să evitați asocierea sucului de gref cu tratamentul antihipertensiv, antihistaminic, antisecretor, anxiolitic, antidepresiv, antiaritmic, hipolipemiant. De știut că restul de citrice (portocală, mandarină) nu au impact asupra eficacității medicamentelor”, a mai explicat nutriționista pe contul său de Instagram.

Din acest motiv, medicii, atunci când se referă la o cantitate mare de lichide”, vorbesc în general despre apă, de preferință plată.

Citește și:
8 beneficii ale sucului de grepfrut. Uite de ce ar trebui să-l bei

Dieta cu grepfrut, simplă şi eficientă

Click desktop articole 580x400 p1

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

  • grepfrut beneficii greprut fructe anticancer fructe slabit oboseala citrice

    Preferat de oameni din întrega lume pentru proprietățile pe care le deține, grepfrutul este bogat în minerale și vitamine, fibre, betacaroten și flavonoide. Toate aceste substanțe nutritive prezente în fruct sunt esențiale pentru prevenirea mai multor afecțiuni și scăderea în greutate.

  • Pentru vigoarea organismului și efectul dovedit anti-îmbătrânire, mai ales în sezonul rece, nutriționiștii ne recomandă să consumăm, zilnic, măcar o jumătate de grepfruit! Acest fruct conține o cantitate importantă de vitamina B5, benefică pentru piele, sistemul imunitar, pentru păr și unghii.

Click desktop articole 580x400 p2

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5

Adevarul