Veteranul misterios care a cucerit cu lacrimile sale inimile tuturor

veteran.jpg

Lacrimile veteranului au sensibllizat internetul iar poza a strâns peste 1 milion de like-uri

Poza în care un veteran din cel de-Al Doilea Război Mondial plânge în timpul marșului organizat de Ziua Victoriei, în Rusia, a rămas în conștiința publică și stârnește emoție de fiecare dată când este distribuită pe rețelele sociale.

Unele imagini au un impact atât de puternic, încât „infestează” rețelele sociale precum o infecție acută. Așa este și cazul acestei imagini care a redevenit virală săptămâna trecută. Este cu atât mai fascinant cu cât această imagine a fost surprinsă în urmă cu aproape un deceniu! Mesajul brut pe care această poză îl comunică publicului este unul al tristeței arhetipale.

Un soldat bătrân cu haina militară plină de decorații și acoperită de o geacă de fâș cu însemnele Nike mărșăluiește singur, cu ochii lăcrimând, de-a lungul unei străzi flancate de oameni veniți la parada militară.

veteran2.jpg

Bătrânul primește flori de la o tânără care venise să urmărească parada

Imaginea fotografului Alexander Petrosyan a strâns peste 1 milion de like-uri pe Facebook și a rezonat la nivel global în ciuda faptului că nimeni nu a știut identitatea bătrânului. Deconectată de la loc și timp, de la prejudecățile care apar după fiecare victorie și înfrângere, înfățișarea îndurerată a acestui om a fost ridicată la rang de simbol, transformându-se într-o emblemă universală a necazului sufletesc.

Dar, oare, această poză va avea și de-acum încolo aceeași putere?

Jurnaliștii care au încercat să facă o serie de investigații cu privire la originea acestei poze n-au reușit să mai dea de urma bătrânelului decorat. Americanii, australienii, britanicii și francezii l-au revendicat pe bătrân dar parada militară avea loc St. Petersburg, în 2007, de ziua Victoriei, momentul sărbătorit de ruși în fiecare an, de 9 mai, cu ocazia înfrângerii Germaniei naziste.

veteran3.jpg

După ce a primit florile și balonul, veteranul îi salută pe cei prezenți

Inițial, s-a crezut că bărbatul este ultimul supraviețuitor al batalionului din care a făcut parte. Fotograful Alexander Petrosyan a rememorat acea zi de 9 mai 2007. „Bărbatul era supărat că era în spatele coloanei militare formată din ceilalți veterani și nu mai putea să țină pasul cu ei. Îl caut de-atunci pe acest om și sper să-i aflu numele, într-o bună zi!” Petrosyan a republicat pe Facebook, recent, imaginea bătrânului, în speranța că va reuși, de această dată, să afle mai multe informații. Nimeni nu a reușit să confirme identitatea veteranului deși un utilizator Facebook a reușit să-l recunoască dintr-o altă poză făcută în acea zi.

olessia.jpg

Veteranul a mai fost surprins de un alt fotograf, a cărui identitate este, de-asemeni, necunoscută

 

Unii comentatori s-au îndoit că bărbatul ar fi participat în luptele celui de-Al Doilea Război Mondial. Analiștii militari consultați de BBC au afirmat că este posibil ca acesta să fi fost înrolat la vârsta de 13 - 16 ani și că, la vremea la care a fost făcută poza, ar fi avut între 75 și 78 de ani.

Decorațiile de pe pieptul veteranului confirmă faptul că bătrânul a primit „Ordinul Războiului Patriotic”, medalie înmânată de Uniunea Sovietică celor care au făcut parte din Armata Roșie în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

 

Loading...

Citește și

 • al doilea razboi mondial scenarii

  Deciziile luate de liderii mondiali în timpul războaielor au fost cruciale. Fiecare „mutare” avea potențialul de a schimba cursul istoriei. O serie de versiuni și scenarii ar fi putut duce la cu totul alt sfârșit al celui de-Al Doilea Război Mondial. De-a lungul timpului, mulți istorici s-au întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost luate decizii diferite și cum ar fi arătat lumea pe care o știm acum.

 • zidul atlanticului nazisti germania aliati europa razboi mondial fortificatii

  Zidul Atlanticului a fost un sistem de fortificații construit de-a lungul liniei de coastă din vestul Europei. Aceste fortificații au fost realizate de Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mai exact în perioada 1942-1945.

 • razboi mondial aliati nazisti

  În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Puterile aliate au fost nevoite să ia anumite decizii care au influențat negativ desfășurarea războiului (care a durat mai mult decât ar fi trebuit). Aliații au făcut câteva greșeli care au avut un impact brutal și imediat asupra soldaților și civililor, relatează Gizmodo. Autorul articolului din sursa citată susține totuși că acestea sunt doar câteva dintre greșelile făcute în timpul războiului, lista putând continua.

 • pantaloni femei moda

  Chiar și în 1939, ceea ce purtai spunea multe lucruri despre tine. Hainele defineau pătura socială din care făceai parte și erau o reflexie puternică a statutului tău. Femeile și bărbații bogați și cu funcții importante se schimbau de câteva ori pe zi și întotdeauna pentru cină.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1