S-au pozat în bikini în semn de protest împotriva abuzurilor sexuale

femeie_dezb.jpg

femei dezbracate rory banwell
Artista Rory Banwell a realizat un proiect care își propune să protesteze împotriva blamării victimelor abuzurilor sexuale
foto: Rory Banwell

O fotografă din Australia a realizat un proiect care își propune să protesteze și să atragă atenția asupra blamării victimelor abuzurilor sexuale. În astfel de cazuri, se întâmple adesea ca femeile să fie învinuite pentru ceea ce li se întâmplă. Artista Rory Banwell a realizat acest lucru în anul 2014, atunci când a rămas însărcinată cu o fetiță.

Ea și soțul ei Alex au avut un șoc când au văzut reacțiile prietenilor. „Cineva chiar i-a spus lui Alex că este «timpul să își cumpere o armă» și am fost atât de dezamăgită de faptul că reacția inițială a oamenilor a fost aceea că ar trebui să o protejăm, pur și simplu din cauza sexului ei (femini, n.r.)”, a explicat Rory, potrivit dailymail.co.uk.

Artista a fost și mai indignată de faptul că societatea sugera că fetița ar trebui protejată de potențialii atacatori, în loc să își concentreze atenția asupra atacatorilor în sine. „Am decis că trebuia să fac ceva; fiind fotografă, știam că aș putea folosi această cale să realizez ceva și așa s-a născut «Încă Nu O Cer/Still Not Asking For It»”, a mai spus Rory.

Iată câteva fotografii din cadrul proiectului

 • rory banwell inca nu o cer
  „Tăcerea ascunde violență”
  foto: Rory Banwell
 • rory banwell inca nu o cer
  „Nu înseamnă nu”
  foto: Rory Banwell
 • rory banwell inca nu o cer
  „Asta nu este permisiune”
  foto: Rory Banwell
 • rory banwell inca nu o cer
  „Nimeni nu o merită”
  foto: Rory Banwell
 • rory banwell inca nu o cer
  „Nu vreau ca bebelușul meu să se nască într-o societate care acceptă violența sexuală”, scrie pe semnul pe care îl ține însăși fotografa în imagine
  foto: Rory Banwell
 • rory banwell inca nu o cer
  „Mariajul nu este consimțământ”
  foto: Rory Banwell
 • rory banwell inca nu o cer
  „Nu ai dreptul la mine”
  foto: Rory Banwell
 • rory banwell inca nu o cer
  „Respectă și protejează”
  foto: Rory Banwell
 • rory banwell inca nu o cer
  „Asumă-ți responsabilitatea pentru acțiunile tale”
  foto: Rory Banwell
 • rory banwell inca nu o cer
  „Nu mai învinuiți victimele”
  foto: Rory Banwell
 • Maximize

1/10

Fotografa susține că ideea i-a venit atunci când a văzut-o pe o femeie pe nume Alex la o paradă. Alex defila fără tricou, cu bandă adezivă lipită pe sfârcuri, și cu mesajul „încă nu o cer” scris pe partea de sus a corpului ei.

„Mi-a plăcut ideea că indiferent de ce poartă cineva, nu există nicio scuză, nicio justificare și nicio invitație ca cineva să îl/o atace sexual. M-am decis că prin copierea fotografiei originale cu ea aș putea crea un mesaj puternic și o colecție de fotografii”, a mai explicat artista.

Proiectul include fotografii cu femei îmbrăcate doar în bikini și cu bandă adezivă lipită deasupra sfârcurilor. Pozele sunt simple, realizate alb-negru, unde modelele adoptă o postură normală în fața unui perete gol, menit să pună în evidență mesajele redactate pe trupurile lor.

A pozat însărcinată pentru propriul proiect

Toate modelele poartă pe corp mesaje referitoare la blamarea victimelor abuzurilor sexuale. Însăși Rory Banwell s-a pozat în cadrul proiectului, care a fost realizat în anul 2014. În acea perioadă, artista era însărcinată, iar în fotografie este văzută ținând un semn pe care scrie „Nu vreau ca bebelușul meu să se nască într-o societate care acceptă violența sexuală”.

Fotografiile au fost promovate prin intermediul rețelelor sociale, unde au fost distribuite de mii de ori. Văzând că oamenii îi apreciază proiectul, Rory vrea să extindă colecția de fotografii, în speranța că va reuși să organizeze o expoziție în Sydney, la sfârșitul anului viitor. Planul ei este de a călători prin toată Australia pentru a fotografia cât mai multe femei.

Vrea să fotografieze oameni din toată Australia

„Mi-ar plăcea să includ mai multe genuri, rase, culturi și vârste în proiect, în viitor. Sper că pot spori diversitatea în cadrul proiectului pentru ca acesta să ajungă la o parte mai mare a societății”, a mai explicat Rory. Pentru a realiza acest lucru, artista a organizat o strângere de fonduri pe site-ul Go Fund Me, unde speră să strângă destui bani din partea celor care doresc să o ajute, cât să își permită să călătorească și să organizeze ședințe foto în Australia.

Totuși, chiar dacă proiectul a primit foarte multă susținere din partea internauților, Rory a primit și comentarii răutăcioase și pline de ură pe Facebook, lucru de care este foarte dezamăgită. Comentatorii, majoritatea fiind bărbați, i-au scris mesaje precum „Fă avort!” în dreptul fotografiei ei și i-au lăsat mesaje pline de insulte la adresa modelelor ei.

A primit reacții negative pe rețelele sociale

„În școlile noastre, în comunitatea noastră, trebuie să vorbim despre aceste probleme pentru a le putea discuta ca adulți și pentru a încerca să găsim o soluție. Până o vom face o problemă acceptată care are nevoie de o rezolvare, femeile vor continua să moară, altele vor continua să fie atacate și să fie prea speriate pentru a se afirma”, a declarat artista, hotărâtă să finalizeze proiectul.

În cele din urmă, Rory spune că speră doar că cei care văd fotografiile sunt afectați de ele și vor lua în considerare mesajele pe care încearcă să le comunice. „Tot ce vreau ca proiectul acesta să realizeze este conversația. Vreau ca oamenii să vorbească despre violența sexuală și despre cât de întâlnită este. Fie că este vorba despre violență domestică, viol sau chiar agresiuni sexuale, tot ce sper este să inspir un dialog deschis despre ce putem face pentru a schimba statisticile terifiante care sunt incluse în proiect”, a încheiat ea.

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1