A vrut să vadă dacă plantele îl ţin în viaţă, dar s-a înşelat! Ce a păţit cercetătorul canadian în timpul experimentului bizar?

kurtis-baute-experiment_cort_plante.jpg

experiment plante cort dioxid de carbon oxigen
Canadianul Kurtis Baute a rezistat doar 15 ore în cortul pe care îl împărţea cu 200 de plante
foto Instagram
Citeste tot despre: 

Plantele sunt principala sursă de oxigen a planetei. Fără ele nu ar exista viaţă pe Pământ. Un cercetător canadian a vrut să vadă dacă 200 de plante vor reuşit să transforme dioxidul de carbon în oxigen suficient de repede pentru a-l ţine în viaţă. S-a închis într-un cort de 3 pe 3 metri în curtea din spatele casei fratelui său din British Columbia, Canada, săptămâna trecută şi a încercat să reziste acolo cât mai mult timp. Ce a păţit cercetătorul canadian a surprins comunitatea ştiinţifică.

A vrut să vadă dacă plantele îl pot ţine în viaţă furnizându-i oxigenul necesar vieţii dar s-a înşelat. Kurtis Baute este un ecologist convins şi speră să salveze omenirea implicându-se activ în protejarea vegetaţiei. Săptămâna trecută s-a închis într-un cort de trei pe trei metri în curtea fratelui său. A luat cu el în adăpost 200 de plante despre care ştia că „transformă rapid CO2 în oxigen”. El spera ca plantele să îi furnizeze suficient aer încât să stea în cort o perioadă nedeterminată. S-a înşelat amarnic...

Ce a păţit cercetătorul canadian în timpul experimentului cu plantele?

Kurtis Baute a filmat întreg experimentul care a avut loc în curtea din spatele casei fratelui său din British Columbia. Şi-a montat hamacul în „biodromul” amenajat de el însuşi, s-a înconjurat de 200 de plante, a apins lumina şi a început să citească. Baute a luat cu el inclusiv un dispozitiv care măsura concentraţia de CO2 din aer şi nivelul de oxigen. Din păcate, după doar 15 ore canadianul a trebuit să abandoneze experimentul pentru că mai avea puţin şi murea asfixiat. Şi asta pentru că nivelul de CO2 crescuse atât de mult încât risca să îşi afecteze grav creierul şi să intre în comă.

Citeşte şi: 

Experiment: elevi de liceu, puşcăriaşi pentru o zi

Experiment Click! «Am slăbit 400 de grame în 45 de minute de plimbat prin soare»

Cercetătorul canadian a crezut că va rezista trei zile

După ce a eşuat, Kurtis Baute a explicat pe canalul lui de YouTube: „Am crezut că voi supravieţui. Estimările mele erau că voi rezista timp de trei zile în cort. Dar la final, scopul meu a devenit „să nu mor”. Aşa că am încheiat experimentul când începeam să devin albastru la faţă, când creierul nu mai funcţiona cum trebuie, când căldura crescuse la cote alarmante şi corpul dădea semne că e la un pas să clacheze”.

Respirăm 8 litri de oxigem pe minut

Studiile au arătat că un om adult inspiră între 7 şi 8 litri de aer pe minut. Asta înseamnă undeva între 10.500 şi 11.500 de litri pe zi. Din aerul pe care îl inhalăm aproximativ 20% este oxigen, iar 5% din aerul expirat devine dioxid de carbon. Asta înseamnă că un om consumă 550 de litri de oxigen pur zilnic. Un copac ce are 50 cm diametru produce 92 de litri de oxigen pe zi, oferindu-i unui om doar 14% din necesarul zilnic. Asta înseamnă că un om poate supravieţui într-un spaţiu închis doar dacă e înconjurat de 7 copaci mari. La nivel planetar, există 400 de miliarde de copaci, conform estimărilor NASA.

Loading...

Citește și