Fraţii ăştia au împreună 1.073 de ani

Famila Donnely

Familia Donnely
Cei 13 fraţi ai familiei Donelly au vârste cuprinse între 72 şi 93 de ani

Sunt cu toţii în vârstă, dar nu au nici o boală! 13 fraţi din Irlanda de Nord alcătuiesc cea mai longevivă familie din lume. Cercetătorii au studiat îndelung modul lor de viaţă ca să le afle secretele.

Familia Donelly, alcătuită din cei 13 fraţi sănătoşi tun, în ciuda vârstei înainte, este recunoscută de Cartea Recordurilor drept cea mai longevivă familie de pe planetă. Ei sunt: Sean (93 ani), Maureen (92 ani), Eileen (90 ani), Peter (87 ani), Mairead (86 ani), Rose (85 ani), Tony (83 ani), Terry (81 ani), Seamus (80 ani), Brian (76 ani), Kathleen (75 ani), Colm (73 ani) şi Leo (72 ani). Dacă adunăm vârstele lor, putem spune că au împreună peste un mileniu, adică 1.073 de ani. Cu toţii au fost născuţi şi crescuţi de părinţii lor, Ellen şi Peter, la ferma familiei din comitatul Armagh. Cercetătorii cred că aerul curat şi alimentele ecologice, puii de casă, ouăle de la găinile de curte, legumele, fructele fără chimicale, pâinea făcută în casă, le-au asigurat o bună sănătate încă din copilărie. Faptul că au ajuns cu toţii la bătrâneţe fără boli s-ar datora însă unui aliment pe care l-au consumat întreaga viaţă în mod regulat. Este vorba de ovăz. În fiecare seară, în jurul orei 22.00, mănâncă un terci din ovăz cu lapte. A doua zi, dimineaţa, în jurul orei 7.00, mănâncă din nou acelaşi terci , la care adaugă o linguriţă de gem. “Cheia longevităţii noastre este ovăzul consumat seara. Nu ştiu dacă toată lumea crede, dar noi suntem dovada vie că este aşa. Dintotdeaua am mâncat ovăz înainte de somn şi după somn”, a mărturisit Leo Donnelly, care este ultimul dintre fraţi. El mai crede că un alt secret al longevităţii lor este faptul că nici unul dintre ei nu este gras. De asemenea toţi fraţii nu pun în gura lor alcool şi nici alimente procesate.

Cick spune

Studii de la Universitatea Harvard au descoperit că ovăzul reduce semnificativ riscul de diabet şi e un mare aliat împotriva colesterolului rău. De asemenea, posedă vitamina B12, fundamentală pentru neuroni şi globulele roşii, antioxidanţi şi substanţe ce combat stările de oboseală.

loading...
Loading...