Aşa arată o zi petrecută în Cosmos!

Ultima actualizare:

    Astronauţii de pe Staţia Spaţială  Internaţională au povestit cum  trece timpul pe orbita Terrei la  o altitudine de 347 kilometri
Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională au povestit cum trece timpul pe orbita Terrei la o altitudine de 347 kilometri

Cum dorm, când se trezesc şi cum îşi fac nevoile astronauţii în condiţii de gravitaţie 0? Iată doar câteva întrebări la care cercetătorii de pe Staţia Spaţială Internaţională au fost nevoiţi să răspundă după ce au revenit pe Terra. Cum se spală, cum dorm şi, evident, dacă au văzut extratereştri au fost celelalte curiozităţi ale astronomilor amatori. NASA a explicat în ce constă o zi pe SSI.

Exerciţii de dimineaţă. Evident, de cum fac ochi astronauţii se spală pe dinţi, pe faţă, bărbaţii se bărbieresc într-un modul special cu microgravitaţie. Spălatul pe dinţi e ca pe Pământ, însă duşul sau spălatul pe cap la gravitaţie 0 e o adevărată provocare: îşi pun pe cap căşti în care pompează şampon, apoi apă pentru a se clăti. Cabina de duş a fost înlocuită de un costum în care curg jeturi de apă cu săpun. Gimnastica de dimineaţă se face cu ajutorul unor hamuri care fixează sportivul de banda de alergat.

Somnul

După o zi obositoare petrecută în laborator sau în spaţiu pentru a repara diferite defecţiuni, toţi astronauţii pică frânţi. E impropriu spus „pică”. Intră în sacii de dormit, se ancorează de pereţi şi închid ochii. Somnul vine proape instantaneu şi nu au probleme de răsucit de pe o parte pe alta pentru că nu există „saltele tari sau moi”. Programul de somn este de exect opt ore. Unii astronauţi au avut coşmaruri, alţii insomnii şi câţiva probleme cu sforăitul.

Mâncarea

Cele mai tari gustoase festine cu salam, şuncă şi fructe de mare au avut loc în timpul expediţiei 20, în 2009. Koichi Wakata, Gennady Padalka, Frank de Winne şi astronautul Roman Romanenko. Se mănâncă doar în modulul Unity, pentru că aici există un aspirator pentru firimituri. Mâncarea e ţinută numai în pungi speciale, pentru că nu există nici un frigider. Nu se foloseşte piper decât direct în compoziţia produselor. O masă trebuie să conţină fructe şi 3.200 de calorii la bărbaţi, iar la femei 1.900 de calorii.

Munca

Nimic nu se compară  înainte de o misiune în  afara Staţiei cu o cafea  fierbinte... la pungă
Nimic nu se compară înainte de o misiune în afara Staţiei cu o cafea fierbinte... la pungă

Misiunile astronauţilor sunt în special legate de operaţiunile de întreţinere a Staţiei Spaţiale. Însă multe misiuni au urmărit studierea în condiţii de gravitaţie 0 a evoluţiei plantelor, teste bacteriologice şi chiar fiziologice asupra astronauţilor. Una dintre cele mai lungi intervenţii în spaţiu a durat aproape 7 ore şi astronautul italian care o executa a slăbit 12 kg.

Toaleta

Nevoile fiziologice sunt chiar o problemă în condiţii de microgravitaţie. WC-ul are lângă opritoare unde astronauţii îşi fixează laba picioarelor pentru a sta lipiţi de „tron” în timp ce îşi fac nevoile. Dacă atunci când urinează, e suficient să folosească o ventuză prin care se scurge urina către depozitul de excremente, la „treaba mare” ei activează un sistem de absorbţie instalat în WC pentru a putea elimina fecalele. În 2010, a fost o mare problemă în Cosmos pentru că se stricaseră toaletele şi mirosea îngrozitor.

Petrecerile

În timpul liber astronauţii au voie să dea petreceri, evident fără alcool. Mulţi dintre ei au prins Revelionul sau Crăciunul pe Staţia Spaţială. Deşi instrumentele muzicale „sună ciudat în spaţiu” astronautul Thomas Reiter, de exemplu, a dat veritabile concerte pe care le-a difuzat prin intermediul Internetului.

16 naţiuni implicate

Staţia Spaţială Internaţională este o bază experimentală cu spaţii de locuit, laboratoare şi module de observaţie, lansată pe orbită la 20 noiembrie 1998. La Proiect au participat 16 ţări: SUA, Belgia, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Norvegia, Olanda, Marea Britanie, Spania, Suedia, Canada, Japonia, Brazilia şi Rusia. Lansare iniţială a costat 94 de miliarde de dolari. Montarea celorlalte module de-a lungul timpului a dus costurile pe aproximativ 1.000 de miliarde de dolari.

Click! Spune

Masa totală a staţiei este de 277.598 kg. Până în prezent au avut loc 47 expediţii. În tot acest interval SSI a fost locuită neîntrerupt de un echipaj de 2-3 persoane. Este alcătuită din 15 module asamblate în spaţiu de echipele de astronauţi. Primul modul s-a numit Zarea. În structură intră patru segmente de panouri solare (două la tribord şi două la babord). La bord, pot încăpea 13 astronauţi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net