Zgârcit sau cheltuitor? Iată expresiile care îţi trădează personalitatea!

Ultima actualizare:

De ce unele persoane câştigă suficient, dar pare că niciodată nu le ajung banii şi se ceartă zilnic pe tema lor, în timp ce altele cu bani mult mai puţini reuşesc să se descurce, să aibă un trai îndestulat şi linişte în familie? Totul ţine de modul în care fiecare îşi gestionează veniturile. Potrivit expertului financiar Eusebiu Bucaş, există 4 tipuri de personalităţi care se disting de la o poştă, după doar câteva fraze.

  • Zgârcitul. Planifică pe termen lung şi are obiective măreţe. Poate deveni un maniac al organizării banilor. Trebuie să fii un foarte abil negociator ca să poţi scoate vreun sfanţ de la el. Sloganul lui e: „Nu pierd niciun ban”. Expresiile pe care le foloseşte cel mai des: „Asta-i o prostie!”, „Nu merită banii...!”, „N-am nevoie!”, „Aruncăm banii pe fereastră”.

Recomandări: Dacă sunteţi în această categorie, ca să vă “vindecaţi”, faceţi mai des cadouri celor dragi, învăţaţi de la persoanele generoase şi stabiliţi un buget pentru donaţii (10%). Veţi vedea că veţi avea multe satisfacţii sufleteşti.

  • Intuitivul. Amână plata facturilor şi a datoriilor. Uneori e prea amabil şi uşor de păcălit. Iubeşte viaţa şi surprizele. Acţionează din instinct, uneori necalculat. Merge după premisa: “trăieşte aşa cum simţi”. Zice adesea: “Vom trăi şi vom vedea”, “Nu trăiesc 1.000 de ani”.

Recomandări: Prea multă generozitate vă poate falimenta, atrage atenţia Eusebiu Bucaş, expert financiar cu 11 de ani de experienţă în finanţe personale. Aveţi nevoie de un buget personal / al familiei pentru a înţelege pe ce se duc banii. Trebuie să vă găsiţi un partener echilibrat, care să fie atent la detalii şi să aibă ceva mai multă răbdare.

  • Analiticul. Este realist şi ancorat în prezent. Ţine cu uşurinţă banii sub control, păstrează o constanţă şi are o bună capacitate de previzionare. Deviza lui: „măsură în tot ce fac”. Mesajele pe care le foloseşte sunt: „Analizăm şi decidem”,  „Nu ne încadrăm în plan”.

Recomandări: Nu v-ar strica puţină fantezie, bazată pe intuiţie. Includeţi în bugetul personal o anumită sumă de bani pentru distracţie (10% din venit). Găsiţi un hobby care să vă solicite atenţia dincolo de bani!

  • Cheltuitorul. E neglijent şi uneori inconştient cu banii, motiv pentru care primeşte tot mai greu împrumuturi. Face cumpărături din instinct, nu gestionează deloc banii şi scapă de sub control cardurile de credit. Sloganul lui: „nu ratez nicio ocazie să cumpăr ceva. Îl recunoaştem după limbaj:  „Îmi place”, „Mi-e poftă de...”, „Merit şi eu”, „Aş vrea”. 

Recomandări: Folosiţi exclusiv bani cash, să-i vedeţi cum dispar. Evitaţi sesiunile de „plimbare” prin malluri sau cartiere comerciale. 

„Acum imaginati-vă că avem o familie formată dintr-un cheltuitor şi un intuitiv. Unul cheltuie tot cât apucă, iar celălalt nici măcar nu ştie cât şi pe ce anume s-au dus banii. Vorba mamei mele – «petec după sac». Aceste persoane vor fi lunar în criză de bani şi se vor acuza reciproc de comportament financiar inadecvat. Soluţia e să-şi facă un buget clar şi să-l respecte. Să-şi aloce sume de bani pentru distracţie şi cumpărături. Grav este că aceşti oameni îşi cresc copiii şi îi educă într-un mod distorsionat în relaţia cu banii”, mai spune expertul financiar. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net