Vine marele cutremur? Ce să faci ca să scapi nevătămat

Ultima actualizare:

    Infoadevărul: dana donciu/desene: vali ivan
Infoadevărul: dana donciu/desene: vali ivan

Se zgâlţâie zilnic pământul în România. În ultima lună, s-au înregistrat 56 de seisme, atât în Vrancea, cât şi în zone unde te aşteptai mai puţin. De teamă să nu ne prindă marele cutremur nepregătiţi, cei de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) au început o campanie puternică de informare. Iată ce ne învaţă să facem!

Un cutremur mare ne va lovi din Vrancea. Acest lucru îl ştiu sigur specialiştii. Ce nu pot prognoza ei este data la care se va întâmpla şi nici cât de periculos va fi. Pentru ca un seism de proporţiile celui din 1977, care a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, să nu ne prindă nepregătiţi, IGSU a lansat campania ”Nu tremur la cutremur”. Sunt 7 filmuleţe animate, care rulează la televizuni, dar şi pe site-ul nutremurlacutremur.ro, prin care sunteţi informaţi ce trebuie să faceţi înainte de seism, dar şi atunci când pământul începe să se clatine. 

Reprezentanţii IGSU vă sfătuiesc să:

  • fixaţi mobilierul care se poate deplasa în timpul unei mişcări seismice de un perete sau un alt element de construcţie solid;
  • amplasaţi obiectele grele în partea de jos a încăperilor; 
  • stabiliţi cu membrii familiei un plan de protecţie; 
  • asiguraţi-vă o minimă rezervă de urgenţă formată din apă, alimente neperisabile, lanternă, fluier, briceag, aparat radio portabil, acumulatori, pătură groasă, obiecte de igienă personală (periuţă de dinţi, săpun, soluţie dezinfectantă), medicamente, dar şi pentru boli cronice, mască de praf.  

Dacă vă aflaţi acasă, trebuie să vă protejaţi sub tocul uşii, sub o grindă sau lângă un perete interior de rezistenţă. Totodată, este obligatoriu să vă îndepărtaţi de ferestre, pereţii exteriori sau de obiecte care vă pot vătăma şi să închideţi sursele de foc. Nu părăsiţi locuinţa, nu fugiţi pe scări şi nu folosiţi liftul!

Imediat trebuie să vă îndepărtaţi de ferestre, pereţii exteriori sau obiecte grele, gen calculator, televizor, tablouri, ceasuri. Protejaţi-vă sub un birou solid, sub o grindă de rezistenţă sau sub tocul uşii. Personalul tehnic va proceda conform procedurilor stabilite. Nu părăsiţi încăperea, nu fugiţi pe scări, nu folosiţi liftul!

Elevii trebuie să se îndepărteze de geamuri, pereţi, dulapuri şi să se adăpostească sub pupitre. Profesorul va deschide uşa clasei şi se va proteja lângă un perete interior de rezistenţă. Evacuarea din clădire se realizează coordonat, copiii vor ieşi unul în spatele celuilalt, cu rucsacul deasupra capului. Asta se va întâmpla după terminarea seismului şi verificarea căilor de evacuare. 

Dacă vă aflaţi într-un supermarket, la mall, protejaţi-vă sub o grindă sau lângă un perete interior de rezistenţă. Staţi departe de ferestre, rafturi cu mărfuri sau alte obiecte care vă pot răni. Nu fugiţi pe scări! Evacuarea din clădire se va face după cutremur pe la uşile speciale. Aceleaşi lucruri se recomandă şi dacă vă aflaţi în autobuz, tramvai sau metrou. 

În cazul în care cutremurul vă prinde pe stradă , îndepărtaţiă-vă pe cât posibil de clădiri, stâlpi şi cablurile de electricitate, copaci sau alte obiecte care vă pot răni.

În primul rând, trebuie să verificaţi locuinţa, pentru a depista eventualele avarii. Ulterior, dacă se simte miros de gaze, se recomandă deschiderea ferestrelor şi închiderea robinetelor de alimentare şi evitarea blocării reţelei telefonice. Specialiştii vă sfătuiesc să folosiţi telefonul doar pentru a anunţa serviciile de urgenţă. Dacă vă aflaţi pe stradă, liniştiţi persoanele din jur, verificaţi dacă sunt rănite şi acordaţi-le primul ajutor. 

Până în luna aprilie se produc mai multe seisme 

Activitatea seismică ridicată de la începutul acestui an nu-i îngrijorează pe specialiştii de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului. ”În ianuarie-aprilie se produc cutremure cu magnitudine mai ridicată, apoi primăvara şi vara activitatea seismică e mai scăzută. Nu e o regulă. Cutremurul din 1986 s-a produs în august. Tot ce ştim e că un cutremur mare se va produce în Vrancea, dar nu ştim data la care se va întâmpla şi nici cât de mare va fi”, a spus Constantin Ionescu, director INFP. 

Echipă de căutare, pregătită în Germania

Pentru a putea oferi asistenţă de specialitate în cazul unui cutremur devastator, România a reuşit să acrediteze internaţional o echipă de căutare-salvare urbană. Personalul e pregătit de specialiştii în dezastre din Germania. Echipa e formată din 48 de persoane (medici, paramedici, alpinişti şi scafandri) şi va interveni pentru a scoate victimele de sub dărâmături, le va acorda primul ajutor şi le va transporta la spital. 

Clădirile din centrul Capitalei, pericol public

Dacă ne va lovi marele cutremur, clădirile din centrul Bucureştiului vor pica primele. Sunt 770  cu bulină roşie, din care 190 încadrate în categoria pericol public. ”Unele clădiri trebuie consolidate şi altele demolate parţial. Din bani publici au fost consolidate 25 de blocuri şi alte 21 sunt în reparaţii”, a spus Cristian Stamadide, de la Minsiterul Dezvoltării Regionale. În Capitală, 12 şcoli au fost alese de Primăria Generală pentru a le oferi bucureştenilor adăpost în cazul unor calamităţi.

image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net