Uite cum recunoşti ciupercile otrăvitoare!

Suntem în ultima lună de toamnă, iar vremea bună prelungeşte sezonul ciupercilor. Mulţi dintre cei care locuiesc în mediul rural îşi procură aceste bunătăţi direct din pădure. Iar o parte din acestea ajung şi pe tarabe în pieţe. Specialiştii ne avertizează, însă, să fim cu băgare de seamă de unde ne procurăm delicioasele alimente pentru că pot fi otrăvitoare.

Intoxicaţia cu ciuperci poate fi mortală. Numai la Iaşi, patru copii au ajuns la urgenţe. Toţi au mâncat ciuperci culese din pădure.

Trei dintre pacienţi (de 5, 7 şi 9 ani) sunt din aceeaşi familie. În aceeaşi zi a ajuns la UPU şi al patrulea copil (de 9 ani) care a mâncat ciuperci culese tot din pădure (diferită faţă de ceilalţi trei pacienţi). 

Riscuri uriaşe pentru sănătate

„Numărul şi gravitatea acestor intoxicaţii creşte în această perioadă (caldură prelungită). Lipsa unui minim de măsuri de precauţie face ca tot mai mulţi copii să ajungă la urgenţe în stare critică”, a declarat doctorul Tudor Ciuhodaru, medic de urgenţe.

Specialistul spune că riscul instalării de efecte nocive după consumul de ciuperci depinde de: specia de ciupercă (efectele toxice cele mai grave apar după consumul de ciuperci necomestibile, dar uneori şi ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat de substanţe toxice pot avea efecte nocive), dar şi de modul de conservare şi preparare şi cantitatea ingerată. „Cunoscătorii” nu au nici o şansă să “identifice” ciupercile toxice prin introducerea unui ban sau liguriţe de argint sau a usturoiului şi a cepei în vasul în care sunt preparate ciupercile. Eventualele modificări de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate da aceeaşi reacţie la orice ciupercă.

Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci 

Medicul mai spune că simptomele intoxicaţiei sunt nespecifice. „Ne putem gândi la intoxicaţia cu ciuperci atunci când apar stări de greaţă, vomă, creşterea ritmului respiraţiei, transpiraţie, salivaţie abundentă, ameţeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree. Ele devin sugestive doar în contextul evidenţierii în antecedente (2-15 ore) a consumului de ciuperci sau atunci când apar la mai mulţi consumatori ai aceluiaşi prânz de ciuperci. Gravitatea intoxicaţiei depinde de specia de ciupercă şi reactivitatea individuală”, a mai spus medicul Ciuhodaru. Copiii şi cei cu patologie asociată hepato-renală au o susceptibilitate crescută şi dezvoltă rapid o simptomatologie zgomotoasă. La aceşti pacienţi adesea formele clinice sunt grave cu evoluţie spre comă hepatică, de multe ori cu sfârşit letal.

Ce sfaturi trebuie să respecţi

Specialiştii recomandă să consumăm ciuperci are au aviz fitosanitar din magazine autorizate. Eventuale economii la cele cumpărate de pe stradă, fără aviz fitosanitar, culese de ,,cunoscători” nu merită riscul decontării în vieţi omeneşti.

Iată câteva sfaturi despre cum trebuie să consumăm ciupercile pentru a nu ne face rău.

  1. Să fie tinere şi foarte proaspete. Aruncaţi toate ciupercile degradate sau viermănoase, în care s-au acumulat urina şi dejecţiile larvelor de insecte.
  2. Curăţate şi spălate. Tăiaţi partea inferioară murdară a piciorului şi spălaţi de 2-3 ori în jet de apă după ce au fost ţinute câte 30 minute în apă sărată pentru înlăturarea viermilor.
  3. Păstra-ţi-le în frigider. Unele tipuri de ciuperci (cum ar fi bureţii) rezistă la frigider mai bine decât altele. Dar cel mai bine ar fi să cumperi ciupercile cu puţin timp înainte de a le prepara. Dacă vrei să le păstrezi mai mult de o săptămână, congelează-le sau deshidratează-le.
  4. Consumaţi întotdeauna ciuperci preparate. Sunt o mulţime de reţete de mâncăruri cu ciuperci. Unele se pot prepara chiar foarte rapid. 
  5. Specialiştii recomandă să se achiziţioneze ciuperci la vrac şi nu gata ambalate. În acest mod le poţi verifica starea şi calitatea. Caută ciuperci cu pălăriile intacte şi evită-le pe cele cu decolorări sau pe cele uscate. La atingere trebuie să fie mai tari şi uşoare.

Aroma este alt indicator important al calităţii şi intensităţii. Trebuie să fie o aromă dulceagă, puternică, de pământ. Nu cumpăra ciuperci care miros a acru ori seamănă cu cel de peşte.

Metode «populare»

De-a lungul timpului, oamenii au învăţat cum să descopere dacă ciupercile pe care le-au pus la gătit sunt bune pentru consum. Iată două dintre ele:

  • Se introduce o linguriţă de argint în oala unde fierb ciupercile, dacă linguriţa se oxidează, ciupercile sunt otrăvitoare.
  • Se pune pătrunjel verde în oala unde fierb ciupercile, iar dacă acesta îşi schimbă culoarea, înseamnă că nu sunt bune de consum.
Loading...