Trucuri geniale pentru a face economii. De ce e bine să începi acum să pui bani de-o parte

1._shutterstock_1382407499.jpg

familie care face economii
Implică întreaga familie în acest „joc” al pușculiței. Poate fi chiar distractiv
Foto: Shutterstock
Citeste tot despre: 

Cumpără doar strictul necesar

Îţi trebuie cu adevărat acum un parfum nou sau un set de oale pentru casă? Dacă nu, amână cheltuiala pentru lunile următoare sau renuunţă de tot la ea, dacă nu e absolut necesară. De asemenea, nu are sens să mai dai banii pe lucruri pe care le ai deja, cum ar fi decoraţiunile de Crăciun. Foloseşte globurile şi steluţele de anul trecut şi doar pentru împrospătarea aerului din casă poţi lua nişte crenguţe de brad şi împleti câteva coroniţe.

Mergi în supermarket cu lista de acasă

Şi cumpărăturile de zi cu zi trebuie făcute puţin mai planificat. Dacă intri într-un supermarket fără un scop clar, rişti să-ţi fure ochii tot felul de alte produse de care nu ai neapărată nevoie, multe nesănătoase. Azi aşa, mâine aşa, şi cumpărăturile îţi dau serios peste cap bugetul. Este bine să-ţi faci de acasă lista cu cele necesare şi să nu te abaţi de la ea.

Cumpără produse marcă proprie a magazinului

Sunt mai ieftine față de celelalte mărci de pe rafturi, iar la calitate, în multe cazuri, nu e mare diferență. În portofel, însă, diferența se simte.

Renunţă la card, plăteşte cash

Astfel, vei avea un reper vizual pentru tot ceea ce cheltuieşti. Vei face alegerile potrivite atunci când vine vorba de cumpărăturile de zi cu zi şi nu vei depăşi bugetul. În felul acesta poţi economisi cu până la 18% mai mult.

Pune zilnic 5 lei în puşculiţă

Nu e un efort mare, iar la final de lună, ai deja 150 de lei în plus. Dar ţine minte, pentru acest lucru ai nevoie de perseverenţă şi răbdare. Dacă te obişnuieşti să faci acest lucru, pe termen lung, vei vedea că banala puşculiţă te poate scoate din încurcătură.

Lasă maşina acasă

femeie-tramvai.jpg

femeie la autobuz
Călătoria e mult mai ieftină cu mijloacele de transport în comun decât cu mașina personală

Foarte mulţi bani se duc pe motorină/benzină. Foloseşte mijloacele de transport în comun, în cazurile în care se poate, şi poţi avea surpriza să ajungi chiar mai repede la destinaţie.

Cum scazi factura la utilități

Şi în casă poţi încerca să faci economii la apă, la căldură şi la electricitate. Închide televizorul şi calculatorul dacă nu le foloseşti, scoate din priză toate aparatele electronice (boxă, imprimantă, calculator) atunci când pleci de acasă, nu uita becurile deschise dacă nu stai în camera respectivă, iar maşina de spălat pune-o în funcţiune doar dacă e încărcată complet cu haine. Acest lucru poate economisi până la 3.000 de litri de apă pe lună.

Pe ce se duc banii?

Este foarte important să ţii evidenţa cheltuielilor şi să te asiguri că respecţi bugetul. Notează-ţi în telefon sau pe o agendă orice cumperi. Astfel, vei vedea exact cât cheltuieşti şi pe ce.

Cadourile de sărbători

Alături de familie, stabiliți un buget pentru cadourile de Crăciun de anul acesta şi nu îl depăşiţi sub nicio formă. Bugetul nu trebuie să fie unul mare, iar cadoul poate să fie unul simbolic. Cele handmade sunt pline de personalitate, emoţionante şi foarte apreciate.

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5