Topul joburilor pentru care nu ai nevoie de studii superioare

tanar-mecanic.jpg

foto: pexels.com

Persoanele serioase și ambițioase pot găsi cu ușurință un job pe piața muncii din România, chiar dacă nu au absolvit studiile superioare. Dacă te afli printre aceștia, trebuie să știi că o carieră poate fi clădită și cu ajutorul unor cursuri de calificare, experiență și dorința de a avansa.

Cu cât începi mai repede să te perfecționezi într-un anumit domeniu, cu atât mai multe șanse de a te face remarcat vor apărea de-a lungul timpului. Drumul spre succes este marcat de aceleași provocări pe care le poate întâlni o persoană cu studii superioare, așa că nu te aștepta să fii scutit de așteptări mari din partea angajatorului sau de competiție. Cu puțină hotărâre, vei reuși să-ți găsești adevărata pasiune și să excelezi fără o diplomă de facultate. Iată câteva dintre joburile din această categorie:

Mecanic auto

Dacă ești pasionat de tot ce înseamnă mașini și îți dorești să urmezi această cale, meseria de mecanic auto ți se va potrivi ca o mănușă. Pentru angajari service auto vei avea nevoie de o diplomă de mecanic pe care o poți dobândi odată ce urmezi un curs intensiv de aproximativ doi ani. Desigur, într-un service poți avea diferite funcții, nu doar pe cea de mecanic. De la vopsitor, la agent ITP, trebuie să găsești specializarea potrivită ție. De asemenea, fiecare dintre acestea necesită pregătiri specifice. Ține cont și de faptul că unele ateliere mecanice și service-uri vor cere și o experiență minimă, însă dacă ești abia la primul job și îți dovedești talentul, poți fi angajat pentru a te forma chiar în locul respectiv. Nu uita și că dedicația și seriozitatea cu care abordezi fiecare problemă te pot recomanda înaintea pregătirii și a experienței.

makeup-artist.jpg

foto: pexels.com

Make-up artist

Când ești cu adevărat pasionat de un domeniu și vrei să lucrezi independent, meseriile precum cea de make-up artist sunt o alegere potrivită. Multe dintre persoanele care își fac o carieră în această lume încep de la interesul pentru beauty, produse și tehnici de machiaj încă din copilărie. Dacă te regăsești în această descriere este important să ții minte că atestarea profesională este necesară în domeniu, pentru a învăța mai multe detalii tehnice și pentru a-ți putea face treaba într-un mod cât mai profesionist. Avantajul cel mai mare stă în faptul că poți munci independent, fără a depinde de cerințele unui salon. Pentru a ajunge acolo vei avea nevoie de multă muncă, va trebui să-ți faci un nume și să ai un portofoliu bine pus la punct. De asemenea, în meseria de make-up artist sunt necesare o prezență constantă pe rețelele de socializare și skill-uri de comunicare. Sumele pe care le poți câștiga din activitatea ta sunt considerabile, mai ales dacă ajungi să machiezi vedete, mirese sau modele de la prezentările de modă.

Barman

Meseria de barman se poate învăța de la zero dacă lucrezi într-un bar, fără a avea în CV experiență anterioară sau studii superioare. Într-un bar sau într-un restaurant, angajații pot deprinde cu ușurință noi skill-uri, fie că e vorba de prepararea mâncării sau a băuturii. Dacă muncești deja într-un local, vei putea învăța de la cei din jurul tău, iar dacă vrei să devii un expert în domeniu, poți urma cursuri de specialitate. Barmanii se pot face remarcați în domeniu prin participarea la diverse concursuri, crearea cocktailurilor personalizate și prin skill-urile aproape acrobatice, cunoscute și sub numele de flair. Astfel de îndeletniciri te pot propulsa ușor în topul domeniului. Odată ce te faci cunoscut, vei putea participa la evenimente exclusiviste unde poți face networking. Înainte să îți dai seama, vei avea în fața ta oportunități la care nici nu visai înainte. Expunerea este importantă și în acest domeniu. A fi barman înseamnă să-ți dai interesul pentru ceea ce se întâmplă în jurul tău, să găsești mereu metode noi de a mixa băuturile și să fii la curent cu trendurile din întreaga lume. Originalitatea și creativitatea de care trebuie să dai dovadă ridică această meserie la rangul de artă.

Instructor de fitness

Unul dintre numitorii comuni ai meseriilor pentru care nu ai nevoie de studii superioare este pasiunea. Fiecare dintre acestea necesită o dăruire specială și un interes real, mai ales dacă vrei să transformi jobul într-o carieră. Pentru a deveni instructor de fitness trebuie să transmiți clienților tăi aceeași dedicație pentru un stil de viață sănătos și un fizic de invidiat precum cea de care dai tu dovadă. Cursurile de calificare te vor ajuta să descoperi mai multe despre corp și organism, pentru a putea face recomandări în funcție de nevoile și posibilitățile fiecăruia. Pentru multe dintre aceste cursuri vei avea nevoie doar de studii liceale, cu sau fără diplomă de BAC, iar noțiunile dobândite te vor ajuta să-ți înțelegi clienții, să-i ghidezi spre alegeri corecte și să-i ajuți să devină cea mai bună variantă a lor. Nu uita că trebuie să cunoști acest domeniu și să arăți ca un adevărat profesionist. Dacă ai și tu o poveste specială care te-a legat pe viață de fitness, nu ezita să o faci publică și să le prezinți clienților propriile tale rezultate. Motivele pentru care ai ales această meserie vor însemna mult pentru cei care vor să lucreze la sală alături de un instructor personal și îi vor ajuta să aibă încredere în tine.

Joburile pentru care nu ai nevoie de studii superioare sunt la fel de valoroase ca oricare altele. Ba mai mult, de multe ori acestea te obligă să fii mai ambițios și îți pot transforma un hobby sau o pasiune într-un adevărat business. Nu este greu să ajungi departe când îți iubești meseria, așa că asumă-ți riscuri, acceptă provocările și excelează în domeniul tău.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1