Specialiștii vă sfătuiesc: Calitatea luminii sporește confortul vizual și contribuie la un stil de viață sănătos

Corpurile de iluminat care oferă o lumină de calitate sunt esențiale pentru calitatea vieții. Lumina bună are efecte pozitive asupra stării noastre interioare, asupra sănătății, productivității și confortului personal. O viață de calitate depinde de mulți factori, printre care se află și o iluminare adecvată. Aplicarea corectă a iluminatului în locuință îmbunătățește satisfacția personală, starea de spirit, influențează interacțiunea cu cei din casă, facilitează comunicarea cu aceștia, sporește confortul vizual, infrumusețează spațiul respectiv.

Lumina de calitate proastă ne afectează vederea și sănătatea

Dacă iluminarea este slabă sau de proastă calitate, aceasta poate avea efecte negative asupra stării interioare, iar în plus poate crea dureri de cap, stare de oboseală la ochi, poate scădea productivitatea și chiar poate distrage atenția de la lucru. Ochii au nevoie de o lumină bună, odihnitoare, mai ales că se știe că majoritatea informațiilor sunt primite prin ochi.

Iluminarea slabă ne poate produce o stare de oboseală oculară, tensiune oculară, senzație de ochi uscat. Lumina slabă este un factor de stres, interferează cu ritmurile circadiene ale corpului și ne poate afecta și sănătatea. 

Corpuri de iluminat de calitate

 

Oamenii cumpără corpuri de iluminat pentru a crea un design deosebit în locuință și poate uneori se gândesc mai mult la asta și mai puțin la importanța unui iluminat de calitate. Lumina ajută la crearea mediului vizual necesar pentru ca noi oamenii să putem vedea mai bine ceea ce facem, să putem lucra, comunica și altele. Indiferent de tipul de locuință, în fiecare spațiu de interior trebuie folosite corpuri de iluminat pentru a asigura o lumină necesară, odihnitoare.

Atunci când vorbim despre calitatea luminii, ne referim la o serie de aspecte care țin de elemente arhitecturale, de design, de intensitatea luminii, dar și de eficiența energetică.

Sunt lămpi care oferă lumină suficientă pentru a nu afecta vederea și care sunt confortabile și economice. Astfel de lămpi nu irită ochii pentru că lumina nu are acea strălucire deranjantă. Unii oameni au ochii mai sensibili și de aceea trebuie să țină cont de calitatea luminii oferită de corpurile de iluminat deoarece doar așa pot preveni apariția problemelor de vedere. Întotdeauna lumina trebuie să fie de calitate, să nu aibă efect de orbire.

După cum se știe lumina albă vizibilă este compusă din mai multe culori. Acestea sunt importante. Compoziția spectrală a unei surse de lumină poate afecta perceperea culorilor obiectelor dintr-o încăpere. Acest lucru este valabil indiferent că este lumină neutră, rece sau caldă.

Iluminatul și culorile sunt foarte importante pentru realizarea unei atmosfere plăcute în casă și construirea unui design frumos de interior. Specialiștii consideră că intensitatea luminii și culorile pot influența starea de spirit a oamenilor. Dacă lumina nu este de calitate, oamenii pot deveni anxioși.

Cel mai bun impact asupra oamenilor îl are lumina naturală, lumina soarelui. Dacă este prea puternică ar trebui folosite jaluzele sau perdele la ferestre pentru reducerea ei. Specialiștii în domeniul medical spun despre lumina soarelui că este terapeutică, sănătoasă, revigorantă. De aceea toate camerele trebuie să aibă ferestre mari pentru a lăsa să pătrundă lumina de la soare și aerul curat în casă. Ferestrele trebuie să fie suficient de mari pentru a oferi o vedere bună asupra unui cadru natural sau asupra cerului, mai ales dacă locuința este într-o zonă în care este spațiu verde, cu plante și copaci.

 

Oamenii care își construiesc case trebuie să se gândească la acest lucru încă din faza de proiect, să realizeze ferestrele în așa fel încât acestea să lase să pătrundă cât mai multă lumină naturală în interiorul locuințelor. Lipsa ferestrelor la o cameră poate crea o atmosferă deprimantă și plictisitoare. O astfel de cameră poate fi mai sumbră oricât de multe corpuri de iluminat se vor folosi în ea.

În ceea ce privește iluminatul de interior este important să se aleagă corpuri sau echipamente de iluminat care se integrează cât mai bine în designul arhitectural și care oferă o lumină bună, relaxantă pentru ochi. Lumina electrică este la fel de importantă ca și lumina naturală.

Un mediu vizual creat în mod corespunzător prin corpuri de iluminat de calitate poate avea beneficii importante asupra sănătății și calității vieții. Aspectul și intesitatea luminii oferă un mediu vizual de bună calitate.

Oameni știu că iluminarea are un impact important asupra costurilor de funcționare, de aceea trebuie să se aleagă acele sisteme de iluminat care nu consumă mult și prin care sunt posibile economii substanțiale. Ideea este să se achiziționeze corpuri de iluminat care sunt eficiente din punct de vedere energetic. Deci nu se ține cont doar de faptul că designul corpurilor de iluminat trebuie să îmbunătățească aspectul unui spațiu, să-l facă mai atractiv și mai relaxant, contează foarte mult și efectul creat de lumină, dar și consumul energetic.

În concluzie este esențial să se înțeleagă toate aceste aspecte atunci când se decide achiziționarea sistemelor de iluminat. Calitatea mediului vizual are un efect pozitiv asupra bunăstării vieții celor din locuință. Iluminarea greșită poate fi un factor de stres și de aceea trebuie evitată.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1