Sfaturi eficiente pentru a preveni falimentul firmei tale

Ultima actualizare:

     Sursa foto: unsplash.com
Sursa foto: unsplash.com

Dacă ultima perioadă ți-a afectat într-atât activitatea firmei încât perspectiva de a o închide nu ți se mai pare deloc deplasată, încearcă să mergi pe principiul „eu și când nu mai pot, mai pot puțin”. Astfel, înainte de a deschide procedura insolvenței, încearcă să găsești câteva soluții care pot repune totul pe roate.

Dacă există o cauză directă între pandemie și dificultatea în care te afli ca antreprenor, nu reprezinți nicidecum un caz singular, economia fiind în unanimitate afectată de acest inamic imprevizibil. În primul rând, dacă profitul a scăzut în mod considerabil, o parte dintre angajați sunt în șomaj tehnic sau efectiv nu mai au ce face și clienții sunt tot mai puțini, nu aștepta ca totul să se prăbușească. E un proces aidoma mersului la un medic specialist, dacă vrei: atunci când te duci la control din timp și depistezi problema, te poți trata mult mai ușor, există tratamente adecvate, soluții și, astfel, boala nu mai ajunge într-un stadiu avansat, care necesită intervenții chirugicale și alte tratamente invazive sau, în cazurile mai puțin fericite, imposibilitatea de a mai aplica vreun remediu.

Iată câteva remedii pentru a-ți salva afacerea în stadiul în care acest lucru mai este posibil, cu amendamentul că trebuie să recurgi cât mai repede la un plan de reorganizare care să fie aplicat cât mai repede și care să dureze cât mai puțin: 

Ajutor de la stat 

Dacă nu știai, statul român finanțează și sprijină IMM-urile și, încă din aprilie, Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare a țării noastre în valoare de 16 miliarde de lei (circa 3,3 miliarde de euro), care vizează susținerea întreprinderilor mici și mijlocii în contextul pandemiei de COVID-19. E drept, e un proces de durată, care presupune așteptare, angajarea unor specialiști, inclusiv a unui consilier juridic, care să motiveze cât mai bine argumentat cererea.

Creditare pe firmă 

Orice firmă are statut juridic, astfel încât poți accesa un credit de acest fel, mult mai mare și cu termeni mult mai avantajoși decât ai unuia solicitat de tine, din statutul de persoană fizică. „Să iau creditul pe firmă sau ca acționar/persoană fizică?’’ - dacă ai această dilemă, răspunsul înclină mai mult către cel de-al doilea taler al balanței. Astfel, ai posibilitatea să împrumuți valori mult mai mari, adică bani mult mai mulți, termenul de rambursare este mult mai generos și nu se limitează doar la cinci ani, limită impusă în cazul în care accesezi un credit pe numele tău.  

În plus, flexibilitatea este și ea mai mare, în ideea în care poți solicita și primi o perioadă de grație, în care nu plătești rate câteva luni. În această perioadă, ai avea timp să te redresezi și să revii la firesc. Dacă vei mai avea și posibilitatea ca ajutorul de creditare să fie unul care să permită rambursări nelimitate, de tip „revolving”, pe toată perioada creditului, atunci nu trebuie să mai ai niciun dubiu că un credit persoane juridice este soluția optimă pentru ieșirea din impas.

Schimbarea obiectului de activitate

Totodată, ai mai avea ca alternativă, mai ales dacă familia sau prietenii te ajută financiar în acest impas, să schimbi obiectul de activitate sau, efectiv, să începi o linie de producție pentru  fabricarea de produse relevante pentru combaterea pandemiei de COVID-19, cum ar fi măștile de protecție, stickerele pentru a marca distanțarea socială sau săpunul. Acest demers este foarte simplu, dacă ești proprietarul unui atelier de croitorie sau al unei afaceri care comercializează ceaiuri din plante medicinale, pe care le-ai putea folosi ca ingredient. 

Concluzia e că ești dator nu doar față de tine, ci și față de angajații tăi să nu te dai bătut, ci să găsești soluții. Așa că accesează orice variantă te-ar putea ajuta să te redresezi și mergi până în pânzele albe pentru a-ți salva businessul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net