Sfaturi de la nutriționistul Anca Alungulesei pentru un concediu fără kilograme în plus

vacanta-plaja-mare.jpg

vacanta, plaja, mare
În vacanță ne relaxăm, ”uităm” de dietă, apoi ne simțim vinovați
FOTO: Unsplash.com

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Anca Alungulesei, terapeut în nutriție și creatoare a unei metode integrative de slăbit, dezvăluie rețeta unui concediu fără kilograme în plus acumulate la întoarcerea acasă.

Apa, somnul, proteinele în cantitate moderată, grăsimile bogate în omega 3, legumele și verdeturile sunstarea continuă de libertate și de bine sunt parte din secretele care nu vor muta acul cântarului după concediu, din perspectiva Ancăi Alungulesei.

Concediu fără kilograme în plus

Cele mai importante reguli de aur din Psiho-Dieta creată de Anca Alungulesei pentru un concediu relaxant, sănătos și fără frustrări sunt:

 • Să vedem concediul fără stress, ca pe o binemeritată pauză, dar ca o pauză de zgomotul de fond în care trăim zilnic, nu ca pe o pauză de la bunele noastre obiceiuri de viață
 • Să mergem în vacanță cu temele făcute, adică să avem un plan: dacă optam pentru vacanta de tip all inclusive ce facem, cum ne “protejezi” de toate tentațiile sau dacă avem o altă variantă de servit masa, în ce fel ne organizam
 • Să învațam să negociem cu mintea noastra, astfel încât să o menținem într-o stare de relaxare și să nu-i oferim ocazia de a intra în panică, adică în modulul de supraviețuire: de exemplu, dacă vreau să beau o bere pe zi sau un cocktail, atunci renunț la paste și pizza
 • Să nu lipsescă salatale de la nicio masă principală. Mai mult decât atât, recomand să fie mâncată întâi salata și abia apoi felul principal, pentru că aduce aport de enzime pentru o digestie ușoară, iar stomacul începe deja să se umple și asta inseamna ca vom mânca mai puțin apoi
 • Hidratare și somn. Până la mâncare este nevoie să ne gândim la hidratare, deoarece apa ne păstrează corpul hidratat și în confort, iar lipsa somnului generează o poftă de mâncare mai mare decât cea firească și un nivel de saturație scăzut. Încurajez siesta de prânz în concediu (măcar 40-50 min), mai ales că, în restul zilelor din an noi nu avem un timp alocat pentru asta.

Așa cum mintea are nevoie de rutină, de repetiție și de reguli clare și precise pentru a funcționa în folosul oamenilor, la fel are și corpul, iar păstrarea obiceiurilor sănătoase și în concediu reprezintă o senzație de putere și libertate mai mare decât cea oferită de o farfurie de mâncare hipercalorică și va face întoarcerea la normalitatea zilnică de acasă mult mai ușoară.

”Avem nevoie de o rutină benefică atât pentru corp, cât și pentru minte și în vacanță, și atunci suntem tot noi cu noi, în același corp, cu aceeași minte care ne coordonează. Nu ne face bine să ne setăm mental că vacanța este un capitol paralel față de stilul de viață pe care noi îl considerăm sănătos. De exemplu, în concediu, ne putem păstra fără eforturi rutina de a bea cât mai multă apă pentru a avea un nivel de hidratare ridicat, putem alege sa consumam carbohidrații la masa prânz și de proteina seara.

Să asezonăm totul cu câte o salată de cruditati, să punem accent pe calitatea somnului și pe refacerea organismului sunt lucruri care ne fac să ne respectăm mai mult prin crearea unei stări de bine în care noi suntem pe primul plan, si nu farfuria cu mâncare.”, explică Anca Alungulesei, care consideră că setarea mentală pentru ”binele” din vacanță sau din week-end-urile libere ar trebui să fie aceeași ca cea din restul anului. 

Arta ”auto-negocierii”

Specialista spune că, în fața tentației de a bea un pahar de bere sau un cocktail răcoros, de a mânca o pizza sau o porție generoasă de paste recomandă arta ”auto-negocierii”, nu privarea de plăcere care produce frustrare: ”Îi încurajez pe oameni să învețe arta negocierii cu sine. Efectiv faci un acord tu cu tine despre cât să bei sau să mănânci, cand spui stop și cum alegi să te simți după. Uneori este mai important pentru tine să fii vesel, în linie cu toți prietenii de la masă, ceea ce este firesc atât timp cât este o acțiune conștientă ca efecte, ca rezultat interior. Când alegerea este asumată și sinceră, vinovăția efectiv nu își mai are locul.”, a spus Anca Alungulesei.

Kilogramele în plus care pot apărea după o vacanță nu trebuie privite nici ca o dramă, nici ca un eșec personal, ci cu naturalețe, dominație și convingerea că ele se pot topi în cel mai scurt timp dacă există acest scop setat: ”Ușurința de a elimina ”cadoul” post-vacanță este ca, din prima zi în care te-ai întors acasă, să treci la acțiune, nu mâine, nu luni. Să nu îți oferi timp să pici în capcana amânărilor și a găsirii momentului perfect, pentru că mintea îți va șopti din ce în ce mai des să mai aștepți și, astfel, cu cât amâni mai mult, cu atât va deveni mai stresant să te reapuci. Așadar, mergi în concediu, te relaxezi, te odihnești, mănânci selectiv și când te întorci eviți amânarea de după vacanță.”, îndeamnă Anca Alungulesei.

Specialiștii în nutriție spun că doar cu puțină grijă vom avea un concediu lipsit de frustrări culinare, iar la întoarcere nu vom avea kilograme în plus. 

 

Citește și:

Medicul Vasi Rădulescu, 11 sfaturi simple pentru o viață bună. Nu te costă nimic

Micile secrete ale picnicului perfect

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

 • femeie, masa, mancare

  Sătulă de aspectul ”rotunjit” pe care îl vezi zilnic în oglindă sau de diverse comentarii răutăcioase în jurul tău, te decizi, în sfârșit să începi o dietă. Îți faci un plan, îți cumperi alimentele sănătoase, îți faci abonament la sală iar când, în final, te apuci de cură descoperi că toată lumea parcă face totul pentru ca tu să nu reușești. Și, ce este mai supărător, familia, în loc să te susțină, te sabotează.

 • cori gramescu, sport

  Alimentație și sport – rețeta clasică pentru rezultate sănătoase și un aspect fizic armonios, spune experta în nutriție și fitenss Cori Grămescu. Ea atrage atenția că slăbirea este cea mai ușoaraă parte într-un proces de remodelare corporală, iar fără sport este greu să menținem greutatea obținută prin dietă.

Click desktop articole 580x400 p2

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5

Adevarul