Sezonul rece, periculos pentru buzunarul nostru

Ultima actualizare:

A trecut perioada vacanţelor de vară, care ne-a cam lăsat fără economii, însă nici de acum încolo nu va fi mai bine. Potrivit studiilor, toamna avem tedinţa să cheltuim mai mult, urmează decembrie – luna cadourilor, astfel că până anul viitor nu prea sunt şanse să ne revenim cu banii. Mai trist e că problemele financiare au ecou asupra relaţiei de cuplu.

„Perioadele critice din an, în care facem cheltuieli nesăbuite, sunt cu siguranţă cele cu multe promoţii şi marketing agresiv. Black Friday este un exemplu. Apoi, sunt perioadele de toamnă-iarnă, când oamenii nu pot ieşi în natură, nu se pot plimba din cauza vremii nefavorabile şi se refugiază în mall-uri, la cumpărături. Acestea sunt cele mai periculoase pentru bugetele familiilor”, spune Eusebiu Bucaş, expert financiar cu 11 de ani de experienţă în finanţe personale. Apoi, lipsurile materiale duc la discuţii şi certuri în familie. „Neînţelegerile pornesc de la ceea ce facem cu banii, de ce ne lipsesc sau nu ne ajung, adică sunt generate de comportamentul nostru financiar. Studiile arată că în aproape 80% din cupluri se manifestă «infidelitatea financiară», adică unul sau ambii parteneri îşi mint soţul/soţia privitor la sumele cheltuite pe anumite cumpărături sau au fonduri secrete de care celălalt nu ştie”, adaugă expertul financiar.

Diferenţele dintre femei şi bărbaţi

Pe ce cheltuim? Sunt câteva diferenţe între femei şi bărbaţi. În general, doamnele subevaluează costul hainelor şi al accesoriilor, iar bărbaţii al gadgeturilor, evenimentelor sportive şi al ieşirilor în oraş.

Între cei doi parteneri există diferenţe şi în ceea ce priveşte venitul. „Cine aduce mai mulţi bani în casă” poate influenţa relaţia de cuplu. „Una din gafele majore pe care le pot face bărbaţii care câştigă mai mult faţă de soţiile lor este să le considere pe acestea «datoare» să depună mai mult efort în gospodărie pentru a compensa diferenţa. Extrema acestui comportament este să crezi că soţia este mai degrabă sclava ta decât partenera ta şi să o tratezi ca pe o slujnică. Nu mai vorbim dacă femeia este casnică. Aflaţi, domnilor, că dacă ar trebui să plătiţi pentru menaj, îngrijirea copiilor, transportul lor la şcoală, gătit şi toate celelalte, s-ar depăşi uşor cel puţin salariul mediu pe economie”, aflăm de la Eusebiu Bucaş.

Nici dacă femeia câştigă mai mult nu e bine. În acest caz apare fenomenul de „castrare financiară”, bărbatul se simte în inferioritate, devenind „femeia casei”, deşi poartă pantaloni.

Sfatul psihologului

Potrivit psihologului Mihaela Vintilă, un cuplu care se ceartă din cauza banilor are în spate şi alte probleme. Stresul financiar doar pune capac. Discuţiile pe această temă duc la stres, depresii, violenţă, impotenţă, până la distrugerea iremediabilă a relaţiei. Ideal este ca discuţiile pe tema banilor să fie constructive, de genul cum să trecem peste, cum să remediem situaţia.

„Dacă unul dintre parteneri este mai risipitor, analizaţi de comun acord priorităţile financiare, mergeţi împreună la cumpărături, faceţi lista de acasă. Ce înseamnă pentru fiecare «prioritate» se discută şi se negociază. Nu uitaţi că pe primul loc sunt ratele, impozitele şi facturile”, spune psihologul.

De asemenea, dacă aveţi copil, nu vă certaţi în faţa lui pe tema banilor, mai ales dacă unul dintre voi i-a cumpărat recent o jucărie. Cel mic se va considera vinovat că părinţii nu se înţeleg şi va resimţi şi el stresul zilei de mâine.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net