Recomandări utile pentru depozitarea corectă a legumelor proaspete iarna

Ultima actualizare:

    Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Consumul legumelor proaspete nu se rezumă doar la perioada în care se produc, ci se extinde și în extrasezon. Astfel, depozitarea în condiții corecte este necesară pentru a se evita deprecierea calitativă a legumelor și pierderile cantitative. Pentru aceasta, este important să ții cont de mai mulți factori, cum ar fi specificul soiului, starea de sănătate a producției, recoltarea corespunzătoare, precum și mediul de păstrare.

În cele ce urmează, afli care sunt recomandările specialiștilor pentru depozitarea legumelor iarna.

Asigură-te că legumele pentru depozitare sunt de calitate

Pentru ca legumele să reziste peste iarnă, este importantă păstrarea doar a celor întregi, care nu au fost vătămate în timpul recoltării sau al transportului, neatacate de boli ori dăunători. Calitatea recoltelor depinde, pe de-o parte, de realizarea corectă și la timp a lucrărilor agrotehnice, specifice fiecărei specii, dintre care irigarea și recoltarea sunt printre cele mai importante, și pe de alta, de respectarea măsurilor fitosanitare, de prevenire și combatere a dăunătorilor (insecticide), a bolilor (fungicide) și a buruienilor (erbicide).

Concret, printre aspectele cu impact major asupra calității legumelor destinate depozitării se numără:

  • evitarea irigării abundente – mai ales în preajma recoltării;
  • recoltarea – la momentul optim, în funcție de speciile și soiurile cultivate;
  • momentul optim de recoltare – recoltare la maturitatea tehnică, pentru că sunt mai rezistente la păstrare, în comparație cu cele supramaturate;
  • monitorizarea culturii – pentru a te asigura că plantele sunt sănătoase ori, dacă observi semne de boală sau ale atacului dăunătorilor, pentru a acționa din timp;
  • aplicarea măsurilor fitosanitare – folosirea insecticidelor, a erbicidelor și a fungicidelor, pe care le găsești în fitofarmacii; este esențial să te consulți cu specialiștii în domeniu și să citești cu atenție etichetele produselor, pentru a ști care este doza recomandată, frecvența aplicării tratamentului și timpul de pauză până la recoltare, în funcție de speciile de plante leguminoase pe care le cultivi; BASF are experiența, cunoștințele și soluțiile necesare pentru a-ți putea proteja investiția și a te ajuta să obții recolte sănătoase și de bună calitate, iar unul dintre fungicidele recomandate pentru culturile de legume este Dagonis®;
  • curățarea depozitului și a ambalajelor – înainte de păstrarea legumelor, este indicată igienizarea spațiului în care ele vor fi depozitate și a ambalajelor, pentru prevenirea infectării produselor cu agenți patogeni sau dăunători.

Ține cont de natura legumelor depozitate

Reține că legumele își continuă procesele fiziologice (respirația) și după recoltare, pentru o perioadă care depinde de specia, soiul, organul recoltat (frunze, rădăcini, fructe) și de starea fitosanitară.

Din această perspectivă, legumele au rezistență mai mică sau mai mare în ceea ce privește timpul de depozitare. Astfel, acestea pot fi:

  • cu rezistență mică – sunt recomandate doar pentru păstrarea temporară, între 2-21 de zile; este vorba despre legume anuale, recoltate la maturitate și care nu au capacitatea de a intra în repaus vegetativ; exemple: tomatele, ardeii, castraveții, conopida, salata, spanacul, bamele, fasolea păstăi;
  • cu rezistență mare – sunt indicate pentru depozitarea de lungă durată, de la șase la opt luni și, uneori, chiar și de la o recoltă la alta; este vorba despre legumele care sunt recoltate după ce plantele intră în repaus vegetativ, iar procesele fiziologice au o mai mică intensitate; din această categorie fac parte legumele:
  • anuale – exemple: cartofii de toamnă, usturoiul uscat;
  • bienale – exemple: morcovul, pătrunjelul, ridichile de iarnă, varza;

trienale – exemplu: ceapa de arpagic.â

Este de reținut faptul că rezistența la păstrare este influențată de soi, prin urmare vor exista mici diferențe între legumele din aceeași specie. Recomandarea generală este să cultivi soiuri care au o perioadă de vegetație mai mare, pentru că pot acumula o cantitate suficientă de substanță uscată.

Menține condițiile optime de depozitare a legumelor iarna

Potrivit lucrării „Tratat de legumicultură” (2004), indiferent de spațiul unde sunt depozitate legumele în stare proaspătă, este bine ca ele să îndeplinească anumite condiții, cum ar fi:

temperatura de depozitare – pentru majoritatea legumelor, temperatura optimă de păstrare este de 0-1°C; acest aspect este foarte important, pentru că la temperaturi scăzute și constante, procesele de respirație și transpirație încetinesc; dacă este mai cald, legumele se pot deshidrata, îngălbeni sau încolți (pornesc timpuri în vegetație); totodată, schimbările de temperatură ar trebui evitate, pentru că se poate produce condensul, ce cauzează putrezirea; la temperaturi prea scăzute, apare riscul de îngheț și nu toate legumele își pot reveni (tomatele sunt compromise total, în vreme ce păstârnacul, de exemplu, își revine);

  • umiditatea din depozite – cu excepția cepei și a usturoiului, care preferă o umiditate a aerului de 60-70%, depozitarea legumelor proaspete se efectuează în condiții optime, dacă umiditatea este ridicată, adică între 85 și 95%;
  • circulația aerului – în spațiile de păstrare amenajate, este indicat să asiguri o recirculare a volumului de aer de 7-8 ori pe oră, la o viteză de 15-25 m/minut, pentru eliminarea căldurii provenite de afară sau de la respirație; 
  • lumina directă de la soare – reține că aceasta are un impact negativ asupra legumelor depozitate, pentru determină anumite procese oxido-reducătoare care duc la pornirea în vegetație a unora dintre legumele bienale, intensifică evaporarea sau poate provoca apariția clorofilei în țesuturile de la suprafață.

Ține cont de perioada optimă de depozitare

Durata optimă pentru depozitarea principalelor legume în stare proaspătă este:

  • morcovi de toamnă – 4-8 luni;
  • pătrunjel de rădăcină– 1-2 luni;
  • păstârnac – 2-6 luni;
  • țelină rădăcină – 3-5 luni;
  • țelină pețiol – 1-3 luni;
  • usturoi – 6-8 luni;
  • varză de toamnă – 3-7 luni.

Durata depozitării legumelor proaspete iarna poate fi mai mică sau mai mare în funcție de capacitatea de păstrare, starea de sănătate, gradul de maturare. Legumele pot fi păstrate mai mult timp în:

  • depozite improvizate – pivnițe, subsoluri, magazii; legumele rădăcinoase pot fi stratificate în nisip, vărzoasele pot fi puse pe stelaje, cartofii în lăzi, iar ceapa și usturoiul, în straturi, pe stelaje ori în lădițe suprapuse;
  • depozite industriale – pot fi depozite specializate pentru varză, cartofi, ceapă, ori universale, pentru păstrarea mai multor tipuri de legume;
  • silozuri, șanțuri, brazde – oferă condiții optime pentru păstrarea peste iarnă a cartofilor, legumelor rădăcinoase și vărzoase.

Depozitarea corectă a legumelor în stare proaspătă iarna poate fi o provocare dificilă, însă ținând cont de câteva recomandări, cum sunt și cele de mai sus, ele pot fi păstrate în condiții optime chiar și de la o recoltă la alta.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net